ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Stockholmsbörsen: SSAB och SAS i topp

Stockholmsbörsen vände efter en nedgång på förmiddagen upp över nollstrecket och slutade handeln vid dagens högsta nivåer.

Handelsbanken bromsade uppgången sedan Finansinspektionen flaggat för högre riskvikter, medan råvarurelaterade aktier generellt återfanns bland vinnarna.

Vid stängning var OMXS30-index upp 1,4 procent till 1.391,5. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 14,6 miljarder kronor.

De europeiska börserna skakade snabbt av sig kinesisk inköpschefsstatistik som var svagare än väntat. Tyska arbetslöshetsdata och ett inköpschefsindex för Europa kom dock in i linje med marknadens prognoser, eller något bättre.

Finansinspektionen aviserade i ett nytt förslag skärpta regleringar för banksektorn. Samtliga bankers genomsnittliga riskvikter för företagsexponeringar väntas komma att överstiga 30 procent, enligt myndigheten, vilket kan jämföras med fjolårets 21-41 procent.

Handelsbanken har lägst riskvikter på företagsutlåning och var också svagast bland storbankerna med en nedgång på 0,5 procent. SEB handlades upp drygt 1 procent, medan Swedbank och Nordea steg närmare 2 procent.

Kursen för snusjätten Swedish Match svängde rejält, men slutade på plus 0,8 procent. Regeringens utredare har i sitt slutbetänkande om den svenska tobakslagen bland annat förslagit ett förbud mot att exponera tobaksvaror i butiker, men också utökade rökförbud i offentliga miljöer.

I toppen av OMXS30 befann sig SSAB med en uppgång på nästan 5 procent. I likhet med andra europeiska stålbolag har aktien därmed avancerat flera dagar i följd, om än från låga nivåer. I Amsterdam steg jätten Arcelor Mittal 8 procent.

Andra bolag rejält på plus var Securitas, upp 3 procent, och telekombolagen Nokia, Tele2 och Telia Sonera, som steg 1,5-2,3 procent.

Basmetallpriserna var stabila till något högre och gruvbolaget Boliden avancerade 2,4 procent. Lundin Mining, som fått kreditbetyget sänkt av Moody's, backade dock något.

Utanför storbolagsindex tappade läkemedelsbolaget Meda 1,3 procent. Holländska aktiesparare sägs diskutera med Mylan om varför en omröstning bland ägarna inte hållits gällande bolagets bud på Meda.

I sektorn förlorade Sobi 3,8 procent i kölvattnet av de nya prognoser som bolaget lämnade på måndagen.

Kinneviksdelägda Zalandos bokslutskommuniké innehöll en intäktsprognos om tillväxt närmare 25 än 20 procent för 2016. Zalando var upp över 4 procent i Frankfurt och i Stockholm steg Kinnevik steg drygt 2 procent.

Flygbolaget SAS lyfte 6,5 procent. EU-kommissionen meddelade att den inte tänker överklaga en EU-dom om att återföra en kartellbot på cirka 650 miljoner kronor till SAS.

Net Insight har fått en order värd 1,5 miljoner euro och svarade med att stiga nästan 4 procent. Uppåt var det också för värmeteknikbolaget Nibe, som avancerade 3 procent efter att på morgonen ha aviserat ett mindre förvärv.

Invisio, en säljare av kommunikationsutrustning, rusade 15 procent. Bolaget har fått en order från franska försvaret, värd 20 miljoner kronor.

Tyck till