ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Slopad representation sågas av Företagarna

  • Günther Mårder, vd för Företagarna. Foto: TT/Colorbox

Regeringen får nu skarp kritik från flera håll för sitt förslag att slopa avdragsrätten för representationsutgifter. ”Om man ska se på det krasst, så är det en direkt skattehöjning riktad mot Sveriges små företag”, säger Günther Mårder, vd för Företagarna.

Som Di tidigare rapporterat vill regeringen att det från och med 2017 bli dyrare med representation. I ett förslag från finansdepartementet slopas avdragsrätten vid inkomstbeskattning för representationsutgifter, utom vid ”enklare förtäring av mindre värde”.

För momsen föreslås ett tak på 300 kronor per person och tillfälle.

LÄS MER: Slopat avdrag visar synen på företagandet.

Enligt Företagarnas vd Günther Mårder är representation en nödvändighet för i synnerhet småföretagare för att bygga relationer och framtida intäkter. Därför blir det i praktiken en direkt skattehöjning.

”Småföretagare har inte representation för att det är roligt eller billigt. Man är hela tiden ute efter nya intäkter för att skapa en stabil rörelse. Jag tror att man hellre hade stannat hemma hos familjen”, säger han.

Att det riktas mot små företag förklarar Günther Mårder med att stora företag kan paketera om sin representation, till exempel som konferensresor, och ändå få avdrag, en möjlighet små företag saknar.

Kritiken mot förslaget delas av Liberalerna och Moderaterna.

”Det här är ytterligare ett exempel på att regeringen inte förstår företagens villkor. Det är svårt att se varför man skiljer ut representation från övriga kostnader som till exempel resor på det här sättet”, säger Matts Persson, skattepolitisk talesperson för Liberalerna.

Moderaternas skattepolitiska talesman, Niklas Wykman, tycker att förslaget kommer i helt fel läge.

”Sverige har två stora utmaningar, den ena är mycket hård konkurrens från andra länder och den andra är att vi har ett läge där många måste in på arbetsmarknaden och att då höja bolagsskatten med en miljard kronor är helt fel tajming och hämmar tillväxten och möjligheten att skapa arbetstillfällen”, säger han.

Enligt Leif Jakobsson, socialdemokratisk vice ordförande i Skatteutskottet, är förändringen av momsreglerna dels en anpassning till EU-rätten, dels en förenkling av ett snårigt regelverk.

”Hade vi inte samtidigt gjort regeländringen på inkomstsidan så hade det inneburit en kostnad på en halv miljard kronor för staten och det är en kostnad vi inte är beredda att ta för att subventionera krognotor”, säger han.

Istället innebär förslaget ökade skatteintäkter på 640 miljoner kronor första året och sedan nästan en miljard årligen.

Günther Mårder säger att det här förslaget slår mot små företag. Vad säger du om det?
”Finansdepartementets uppfattning är att det varken gynnar eller missgynnar en speciell företagsgrupp”, säger Leif Jakobsson som påpekar att det än så länge bara är en promemoria som nu läggs ut på remiss, bland annat till Företagarna.

Günther Mårder å sin sida kallar förslaget för symbolpolitik.

”Man vill vinna sympati hos en bred allmänhet som direkt kommer att tänka på SCA:s jaktresor och inte relationsbyggande på kvarterskrogen”, säger han.

Tyck till