ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rikshem sänkte fondchefen

Fjärde AP-fondens vd Mats Andersson avgår i spåren av Rikshemskandalen. Därmed har den största AP-fonden på kort tid tappat vd, vice vd och ordförande.
”Lite olyckligt”, säger Ulf Holm, statssekreterare hos finansmarknadsminister Per Bolund till Di.

”Allt står i pressmeddelandet. Du har alla svar där, tack”, säger Mats Andersson och lägger på luren.

Det är mindre två veckor sedan fondens vice vd Magnus Eriksson sa upp sig, vilket lämnade en viktig stol tom. I pressmeddelandet beskriver ändå Mats Andersson sitt val av tidpunkt för att sluta som ”naturlig” för att ”lämna över stafettpinnen till någon annan”. Längre ned gör Mats Andersson ett annat uppseendeväckande uttalande:

”Jag har för avsikt att kvarstå i rollen som vd fram till att en ersättare finns på plats, om styrelsen så önskar.”

Detta signalerar att Mats Andersson bestämde sig hastigt och utan att prata igenom sin avgång med styrelsen. Monica Caneman, ordförande för AP-fonden, bekräftar för Di att beskedet kom ”plötsligt”, och i går samlade hon sin styrelse.

Har ni några vd-kandidater?
”Nej, vi började den här processen i dag så vi har inga kandidater.”

I vilken utsträckning har din uppfattning om Rikshem och Mats Anderssons uppfattning om Rikshem spelat in i hans beslut att säga upp sig?
”Ja, det vet faktiskt inte jag. Det är en fråga du får ställa till Mats”, säger Monica Caneman och tillägger:

”Det är Mats som på eget initiativ har sagt upp sig och om Rikshem har någon del i det kan jag inte svara på utan det får du fråga Mats om.”

Hur ser du på vd-frågan i Rikshem i dag, kan Jan-Erik Höjvall sitta kvar?
”Jag vill inte uttala mig, vi håller på med diskussioner med AMF om ägandet.”

Förutom att både vd:n och vice vd:n för Fjärde Ap-fonden nu är på väg ut har även Monica Caneman meddelat att hon avgår i vår.

Sammantaget handlar det om en lika sällsynt som anmärkningsvärd chefsturbulens där den största av AP-fonderna står utan permanent långsiktigt ledarskap.

Di sökte i går finansmarknadsminister Per Bolund (MP), som ansvarar för AP-fonderna, men enligt hans pressekreterare var statsrådet onåbart. Den som för regeringens räkning kommenterar ledarskapskrisen på Fjärde AP-fonden är Per Bolunds statssekreterare Ulf Holm, och han säger sig inte se några risker med den uppkomna situationen.

”En fonds avkastning står inte och faller med tre personer. Sedan är det lite olyckligt att det har skett samtidigt, men det tror jag inte kommer påverka”, säger han till Di.

Ulf Holm hyllar samtidigt både Monica Canemans och Mats Anderssons insatser på Fjärde AP-Fonden.

”Jag är trygg med att det arbetet fortgår även om det nu blir byten på de absoluta topposterna, tyvärr då samtidigt”, säger han.

Tyvärr, säger du?
”Ja, jag sa det av misstag. Men det säger sig självt att det hade varit mer bekvämt om det hade varit en liten tidsmarginal mellan bytena. Nu råkar det sammanfalla. Jag ser ingen fara med det, men det är tråkigt kanske.”

Varför är det tråkigt?
”Det är alltid bättre om det är en viss tidsmarginal.”

Enligt Ulf Holm snabbereder regeringen nu frågan om att hitta en efterträdare till Monica Caneman på ordförandeposten. När en sådan kan presenteras vill han dock inte ge några prognoser om.

”Regeringen försöker göra en väldigt snabb beredning av frågan”, säger han.

Hur ser kravprofilen ut?
”Det är det som vi jobbar med att ta fram just nu.”

Tyck till