ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Kronan tappade

Inköpschefindex för industrin sjönk i stora delar av världen i februari, men amerikanska ISM-index steg mer än väntat, om än fortsatt till nivåer under 50.

Trots, eller kanske tack vare, de svaga inköpschefsindexen steg börserna eftersom PMI-nedgångar i Kina och Europa lyfte förhoppningarna om nya stimulanser. Kinas sänkning av bankernas reservkrav på måndagen bidrog också till börsoptimismen.

Europaräntorna steg några par punkter när efterfrågan på säkra tillgångar minskade, vilket också fick den japanska yenen att försvagas. Dollarn stärktes på bred front efter uppgången i ISM-index.

Den tyska tioårsräntan steg 3 punkter till 0,14 procent medan den svenska tioårsräntan var upp mer beskedliga 1 punkt till 0,14 procent.

"Kina och kommande centralbanksmöten är i fokus och investerare tror att det kommer stöttande åtgärder", sa Christoph Riniker, chef för strategianalys vid Julius Bear i Zürich, till Bloomberg News.

ECB har i princip utlovat nya lättnader vid sitt räntemöte i nästa vecka och förväntningarna blev inte mindre av att inflationen i euroområdet återigen blivit negativ. Marknaden är inställd på att depositräntan sänks än djupare ned i negativt territorium samtidigt som programmet för obligationsköp utökas.

USA-räntorna steg i framför allt längre löptider efter att ISM inköpschefsindex för industrin överraskat på uppsidan i februari. Den tioåriga statsobligationsräntan var upp 4 punkter till 1,78 procent.

ISM-index steg till 49,5 i februari från 48,2 i januari. Enligt Bloomberg News prognosenkät var analytikerna inställda på en mindre uppgång, till 48,4. Trots uppgången har ISM nu fem månader i rad legat under 50-strecket, som traditionellt utgör skiljelinje mellan tillväxt och avmattning.

Bland delindexen kan noteras att produktionsindex steg till 52,8 från 50,2 medan orderindex var oförändrat till 51,5. Även sysselsättningsindex steg medan index för exportorder sjönk.

"Även om ISM industriindex är kvar i sjunkande territorium för femte månaden i rad är undersökningen ännu ett preliminärt tecken på att det värsta är över för industrisektorn i USA", skrev Nordeas USA-ekonom Johnny Bo Jakobsen i en kommentar.

Han skrev framåtblickande delar i ISM, som orderindex, indikerar att huvudindex snart kommer att leta sig upp över 50. Med detta sagt är det fortsatt svaga utsikter för den amerikanska industrin, till följd av en stark dollar, dämpad efterfrågan i omvärlden och minskade investeringar i oljesektorn.

I Kina sjönk alla publicerade inköpschefsindex i februari, även om tolkningen som vanligt är svår vid det kinesiska nyåret.

Kinas officiella inköpschefsindex för industrin sjönk till 49,0 i februari från 49,4 i januari, svagare än väntade 49,4 i Bloomberg News enkät och den lägsta nivån på drygt fyra år. Kinas officiella tjänste-PMI, som hållit uppe klart bättre när industrin gått kräftgång på sistone, sjönk dessutom till 52,7 från 53,5, och är därmed nere i den lägsta nivån sedan finanskrisåret 2008.

Även Caixin Media/Markit Economics industri-PMI, som anses mer spegla de mindre privata företagens utveckling, sjönk i februari, till 48,0 från 48,4, väntat här var en oförändrad nivå.

BNP Paribas skrev i en kommentar att nedgången i både det officiella och Caixin PMI indikerar att inbromsningen i industrisektorn fått ytterligare fart. Vad som är än värre är dock nedgången i tjänste-PMI, vilket visar att den sektorn inte är immun mot försvagningen i industri.

I euroområdet sjönk industri-PMI till ettårslägsta 51,2 i februari från 52,3 i januari, enligt definitiv statistik. Det var lite bättre än preliminära 51,0.

För svensk del sjönk Silf/Swedbanks industri-PMI klart mer än väntat, till 51,7 från 55,4, den lägsta noteringen sedan augusti 2014. Den största delen av nedgången berodde på att delindex för orderingång rasade till 48,1 från 56,6. Både orderindex för hemmamarknad som export ligger under 50-strecket.

Nordeas chefanalytiker Andreas Wallström konstaterade i en kommentar att PMI kom in långt under förväntningarna, men menade att det inte är någon dramatik i detta eftersom en nedgång kunde väntas efter att globala indikatorer backat.

"Vårt huvudscenario är att återhämtningen i industrisektorn fortsätter i år. Dagens PMI ändrar inte den bilden. Turbulensen på marknaderna hittills i år är dock en nedåtrisk", skrev han.

På valutamarknaden försvagades den japanska yenen när börserna steg samtidigt som dollarn fick en skjuts efter ISM-index. Yenen tappade till 113,55 mot dollarn från 122,85 vid måndagens svenska stängning. Dollarn stärktes samtidigt till 1,084 mot euron från 1,088 på måndagen.

Kronan försvagades på den tydliga nedgången i svenska industri-PMI och tappade 8 öre till 8,64 mot dollarn och 4 öre till 9,36 mot euron.

Tyck till