ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Hopp om stimulanser

Inköpschefsindex för industrin visar på en sjunkande trend världen över i februari. Trots det stiger Europabörserna efter tidigare uppgångar i Asien, drivna av dels Kinas sänkning av bankernas reservkrav på måndagen och dels av att svag statistik kan innebära ytterligare stimulanser.
Dessutom stiger oljepriset något.

Europaräntorna är upp ett par punkter och på valutamarknaden tappar yenen när börserna stiger. Kronan har försvagats efter en kraftig nedgång för svenska inköpschefsindex.

Svenska räntor är i stort sett stabila, med den tioåriga statsobligationsräntan oförändrad till 0,48 procent. Den tyska tioårsräntan stiger samtidigt 2 punkter till 0,13 procent. För USA stiger den tioåriga statsobligationsräntan 1 punkt till 1,75 procent, från måndagens svenska stängning.

"Tillverkningsindustrin visar fortsatt oroande tecken på en gradvis inbromsning", sade Michael Lewson, chefmarknadsanalytiker vid CMC Markets, till Reuters.

I Kina sjönk alla publicerade inköpschefsindex i februari, även om tolkningen som vanligt är svår vid det kinesiska nyåret.

Kinas officiella inköpschefsindex för industrin sjönk till 49,0 i februari från 49,4 i januari, svagare än väntade 49,4 i Bloomberg News enkät och den lägsta nivån på drygt fyra år. Kinas officiella tjänste-PMI, som hållit uppe klart bättre när industrin gått kräftgång på sistone, sjönk dessutom till 52,7 från 53,5, och är därmed nere i den lägsta nivån sedan finanskrisåret 2008.

Även Caixin Media/Markit Economics industri-PMI, som anses mer spegla de mindre privata företagens utveckling, sjönk i februari, till 48,0 från 48,4, väntat här var en oförändrad nivå.

BNP Paribas skriver i en kommentar att nedgången i både det officiella och Caixin PMI indikerar att inbromsningen i industrisektorn fått ytterligare fart. Vad som är än värre är dock nedgången i tjänste-PMI, vilket visar att den sektorn inte är immun mot försvagningen i industri.

Trots svagheterna i inköpschefsindex steg Kinabörserna, eftersom det försvagade sentimentet övertrumfades av att Kinas centralbank på måndagen efter kinesisk börsstängning sänkte bankernas reservkrav med 50 punkter.

Nomura tror dock inte att policylättnaderna kommer att vara tillräckliga för att motverka inbromsningen i investeringstillväxten i Kina. De räknar därför med att PMI fortsätter att sjunka och att BNP-tillväxten bromsar in till 5,8 procent i år från 6,9 procent i fjol. De spår dessutom ytterligare sänkningar av såväl reservkrav och styrränta, liksom en mer aktiv finanspolitik.

I euroområdet sjönk industri-PMI till ettårslägsta 51,2 i februari från 52,3 i januari, enligt definitiv statistik. Det var lite bättre än preliminära 51,0.

En gladare nyhet var att arbetslösheten i euroområdet oväntat sjönk till 10,3 procent i januari, den lägsta nivån sedan sommaren 2011. I hela EU är arbetslösheten med 8,9 procent nere i den lägsta nivån sedan maj 2009.

I Storbritannien sjönk industri-PMI till treårslägsta 50,8 i februari från 52,9 föregående månad, klart svagare än väntat.

I Sverige sjönk Silf/Swedbanks industri-PMI klart mer än väntat, till 51,7 från 55,4, den lägsta noteringen sedan augusti 2014. Den största delen av nedgången berodde på att delindex för orderingång rasade till 48,1 från 56,6. Både orderindex för hemmamarknad som export ligger under 50-strecket.

Nordeas chefanalytiker Andreas Wallström konstaterar i en kommentar att PMI kom in långt under förväntningarna, men menar att det inte är någon dramatik i detta eftersom en nedgång kunde väntas efter att globala indikatorer backat.

"Vårt huvudscenario är att återhämtningen i industrisektorn fortsätter i år. Dagens PMI ändrar inte den bilden. Turbulensen på marknaderna hittills i år är dock en nedåtrisk", skriver han.

I eftermiddag, klockan 16, riktas fokus mot ISM:s industri-PMI för USA, som gått svagt under en längre tid och nu fyra månader i rad legat under 50-strecket. Detta har bidragit till oron för en recession i USA. Nu i februari väntas en liten uppgång i ISM-index till 48,5 från 48,2 i januari.

På valutamarknaden har yenen försvagats när börserna stigit på den kinesiska reservkravssänkningen.

"Riskaptiten är lite förhöjd i dag jämfört med tidigare nivåer, men tonen är försiktig och det kommer troligen att hindra yenen från att stärkas alltför mycket", sade Jane Foley, senior valutastrateg vid Rabobank i London, till Bloomberg News.

Dollarn har samtidigt stärkts något mot euron, till 1:086 från 1:088 på måndagen.

Kronan tappade på den tydliga nedgången i svenska industri-PMI. Kronan har försvagats 4 öre till 8:60 mot dollarn och 2 öre till 9:34 mot euron, från måndagens svenska stängning.

USD/SEK 8:5953 (8:5632) Statsobl 2y -0,60 (-0,60)
EUR/SEK 9:3381 (9:3197) Statsobl 10y 0,48 (0,48)
EUR/USD 1:0864 (1:0883) Räntegap/ty 35 (37)
US obl 10y 1,75 (1,74) Tysk obl 10y 0,13 (0,11)
Tyck till