ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Oväntat humörtapp för svensk industri

  • Foto: Colorbox

Framtidstron i svensk industri tappade oväntat mycket lyskraft i februari. Inköpschefsindex pekar mot att orderböckerna krymper för första gången på tre år.

En viss dämpning av industrin starka optimism från i januari var väntad. Men nedgången i inköpschefsindex till 51,7 i februari från 55, 4 föregående månad var överraskande stor jämfört med analytikernas förhandstips.

Mest tyngde delindex för orderingång, som rasade rejält till 48,1, från starka 56,6 i januari. Indexvärden under 50-strecket pekar mot krympande aktivitet.

”Detta är första månaden med krympande orderingång sedan 2013. Både hemmamarknadens och exportmarknadens orderingång upplevdes svagare och bägge indextalen noterades under 50-strecket”, skriver Swedbank/Silf, som sammanställer indexet med bedömningar från omkring 200 inköpschef inom industrin.

Rapporten understryker att enskilda månadssiffror kan vara volatila och ”bör tolkas med försiktighet”.

Men lägre noteringar i samtliga delindex bidrog till nedgången. Bland annat backade produktionsplanerna till 56,8 i februari efter att ha noterat stekheta indexnivåer över 60-strecket sedan i april i fjol.

”Produktionsplanerna är fortfarande ljusa men den dämpade efterfrågan har sannolikt satt spår i förväntansbilden”, skriver Swedbank/Silf.

Nordeas chefsanalytiker Andreas Wallström tonar ned det kraftiga tappet i en marknadskommentar.

”Det är ingen dramatik i det här. En nedgång var att vänta givet den senaste utvecklingen för globala indikatorer. Dessutom ligger Sveriges inköpschefsindex fortfarande kvar inom de tre senaste årens spann mellan 51 och 56,5”, skriver han.

”Vårt huvudscenario är att återhämtningen i verkstadsindustrin fortsätter i år. Dagens inköpschefsindex ändrar inte den bilden. Marknadsturbulensen så här långt i år innebär dock en nedåtrisk”, fortsätter Andreas Wallström.

Tyck till