ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Opel är på väg tillbaka

  • Opels nya konceptbil GT. Foto: Carl-Johan Lejland

GENÈVE. Astra är Årets bil i Europa 2016 och för GM-ägda Opel är det ett bevis på att det blåser nya vindar efter flera tuffa år. För att visa hur framtiden kan se ut visar Opel upp konceptbilen GT, en bil som många vill ska bli verklighet. En av dem är GM:s designchef Ed Welburn.

Liten, låg och modern. Opels konceptbil GT som har världspremiär i Geneve säger en del om hur märket tänker sig kommande bilar. Reaktionerna på bilen är överlag positiva och en som är förtjust är ägarbolaget GM:s designchef Ed Welburn.

”Jag skulle verkligen önska att GT går i produktion. Men även om det inte blir så är jag övertygad om att vi kommer se element från designen i framtida bilar. Redan på konceptstadiet säger GT mycket om att Opel kan göra en modern bil som bygger på ett historiskt arv utan att bli retro”, säger han till Di i Geneve.

Ed Welburn​ säger att han fick se vad Opels designers i Europa skissade på för över ett år sedan och att han direkt fastnade för bilen som nu står i Geneve.

”Vi såg direkt att det här är bilen vi ska satsa på. Det är en design full av känsla och proportionerna är perfekta. En annan sak är detaljarbetet som jag verkligen gillar, från inredning till val av material.”

Opel har exempelvis tagit patent på en ny typ av dörröppning, där dörren går i princip hela vägen fram till främre hjulhuset. Man har även valt att inte ha några backspeglar, utan i stället en kamera som sitter väld dold i bilens sidolinje.

”Man upptäcker nya saker varje gång man går runt bilen. Det här är en typ av bil som jag skulle välja att tvätta för hand”, säger Ed Welburn.

Men som vanligt med konceptbilar undrar man om det kommer att verklighet av GT?
”Visst är det en konceptbil, men vill skulle absolut kunna bygga den. Samtidigt får man komma ihåg att GT är bara en av många möjliga nya bilar inom GM, vi får se hur det går”, säger Ed Welburn, som jobbat inom General Motors sedan 1972.

Under skalet är GT en bakhjulsdriven sportbil för en bred publik. Motorn är en 1-liters trecylindrig turbo på 145 hästkrafter. Med en vikt på under 1 ton ska bilen ta sig från 0 till 100 km/tim på under 8 sekunder och ha en toppfart på 215 km/tim.

Tyck till