ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Norsk jätte storköper i JM

  • JM-hus i Nacka. Foto: JM

Det norska bostadsbolaget OBOS har förvärvat två procent av aktierna i branschkollegan JM. Förvärvet är en långsiktig finansiell investering och köpen har skett i ett flertal transaktioner på börsen.

OBOS är en av Nordens största bostadsproducenter och under 2015 sålde koncernen totalt 3.432 bostäder. I Sverige sker verksamheten genom dotterbolagen OBOS Sverige, där bland annat varumärket Myresjöhus ingår, och Kärnhem. Under fjolåret sålde OBOS drygt 1.500 lägenheter och småhus i Sverige.

På onsdagen meddelade OBOS att de förvärvat två procent av aktierna i byggföretaget JM och blir därmed bolagets nionde största ägare. Köpet har skett genom ett flertal transaktioner på Stockholmsbörsen och den totala köpesumman ligger strax under 300 miljoner kronor. På tisdagen handlades JM-aktien för omkring 205 kronor.

”JM är ett jättespännande bolag som har en profil som kompletterar vår verksamhet i Sverige väldigt bra. Vi har följt JM-aktien under lång tid och den ger oss en annan exponering mot den svenska bostadsmarknaden”, säger Daniel Kjørberg Siraj, vd för OBOS.

Förvärvet är en långsiktig finansiell investering och OBOS har sedan tidigare liknande investeringar i de Oslonoterade bostadsbolagen Veidekke och AF Gruppen.

”Huruvida vi kommer öka vårt innehav i JM i framtiden beror på om bolaget fortsätter att utvecklas i rätt riktning. Vi tror att det kommer göra det men det är som sagt en ren finansiell placering. Men vi är så pass stora att vi hoppas kunna påverka bolagets fortsatta utveckling. Vi har goda erfarenheter av att vara en aktiv investerare som ger bolagen vi investerar i möjlighet att utvecklas”, säger Daniel Kjørberg Siraj.

Enligt statistik från ägartjänsten Holdings äger OBOS sedan tidigare 20.000 aktier i JM. De äger dessutom en mindre post i branschkollegorna NCC, Peab och Skanska men enligt Daniel Kjørberg Siraj har de inga planer på att utöka de innehaven.

”Nej nu har vi gjort ett val. Vi köpte poster i alla fyra byggbolagen för ett par år sedan och har gjort en utvärdering av vilket vi ville satsa lite mer på”, säger han.  

Tyck till