ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Nordenbörser: Pandora i topp

De nordiska marknadsplatserna fick en positiv start på den nya månaden, efter att tisdagshandeln stängt på plus. Ett liknande mönster syntes på Europabörserna, som fick draghjälp av centralbanksoptimism och oljan.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid stängning till plus 0,8 procent vid nivån 918.

"Det finns förhoppningar om ytterligare stimulanser från både Kina och Europa. Det är särskilt stort fokus på ECB-mötet i mars, vilket hjälper marknaden", sa Martin Munk, senior aktierådgivare vid Jyske Bank, till Ritzau.

Med plus 1,7 procent var Pandora en av de bäst presterande aktierna inom OMXC20-index, som stängde 1,3 procent högre. Signet Jewelers, återförsäljare av Pandoras smycken via den amerikanska kedjan Jared, har presenterat uppmuntrande försäljningssiffror vilket gav bränsle.

Även Vestas visade framfötterna med en aktiekurs som klättrade 1,7 procent. Investmentbanken HSBC har höjt riktkursen för vindkraftbolaget som på tisdagen meddelade att det slutfört förvärvet av tjänsteleverantören Availon.

Brentoljan, som stängde vid sju veckors högsta föregående session, backade tillbaks från sina inledande uppgångar.

Försvagningen vägde sannolikt på OBX-index som stängde 0,5 procent högre, svagast av de nordiska handelsplatserna.

Största indexsänket var DNB som backade 0,4 procent. JP Morgan har nedgraderat banken till undervikt från neutral mot bakgrund av aktiens starka utveckling under året, samt förväntningar om en ytterligare räntesänkningar i Norge.

Avslutningsvis klättrade OMXH25 1,5 procent i Helsingfors, med verkstadsbolag som Wärtsilä och Valmet som vinnare.

Tyck till