ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

New York: Stark start på månaden

Wall Street stängde tisdagshandeln tydligt på plus, och fick således en positiv start på den nya månaden.

Stark industridata, uppgång i oljan och optimism kring centralbanker fick investerare att trycka på köpknappen.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average 2,1 procent högre vid 16.865 medan S&P 500 ökade 2,4 procent till 1.978. Volymen i uppgången var dock 5 procent lägre än genomsnittet för de senaste 30 dagarna. Enligt en analytiker som tv-kanalen CNBC intervjuade kan det indikera att uppgången är tillfällig då stora aktörer kanske inte deltar. Tekniktunga Nasdaq Composite steg 2,9 procent till 4.689.

Omkring 1.000 miljoner aktier hade omsatts på New York-börsen och på Nasdaq hade drygt 2.000 miljoner aktier omsatts.

"Vi ser ett brett rally utan att något egentligen har förändrats. Öppningen skedde ovan 50 dagars glidande medelvärde vilket drivit uppgången tillsammans med ekonomisk data och ett oljepris ovan 30", sade Scott Wren, senior global strateg vid Wells Fargo i St. Louis, till Bloomberg News.

På statistikfronten steg amerikanskt ISM inköpschefsindex för industrin, mer än väntat i februari vilket gillades av marknaden.

"Även om ISM industriindex är kvar i sjunkande territorium för femte månaden i rad är undersökningen ännu ett preliminärt tecken på att det värsta är över för industrisektorn i USA", skrev Nordea i en kommentar.

Vidare har inköpschefsindex för industrin i Kina och Europa varit svagare än väntat, vilket fått investerare att hoppas på ytterligare åtgärder vid räntemötet i mars.

Den indextunga finanssektorn uppvisade starkast utveckling inom S&P500-index, Bank of America stängde 5 procent högre. Den hyfsade industristatistiken stärkte dollarn vilket sannolikt påverkade bankerna positivt.

Bilaktier fick extra medvind i den positiva börsmiljön. Fiat-Chrysler ökade drygt 5 procent, sedan bolagets försäljning stigit 12 procent i februari. Ford och General Motors drogs med upp och ökade båda tydligt.

Även teknikaktierna bidrog till det breda börsrallyt vilket mer specifikt lyfte Nasdaq. Apple stängde vid plus 4 procent och befinner sig åter norr om 100 dollar per aktie.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation steg 8 punkter till 1,82 procent.

Tyck till