ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Kina uppges ha stulit norsk försvarsinformation

  • Foto: Scanpix
Kinesiska hackare har stulit information från norska företag inom försvarsindustrin. Det uppger chefen för den norska säkerhetstjänsten för TV2.

Norska företag med kopplingar till försvarsindustrin har blivit föremål för lyckade cyberattacker från Kina enligt den norska underrättelsetjänsten Etterretningstjenesten.

”Vi tror att (Kina) har lyckats extrahera information som de använder i sin vapenteknologi”, säger Morten Haga Lunde, chef för den norska säkerhetstjänsten, till norska TV2.

Merparten av spionaget tycks ha begåtts mot norska industriföretag men Morten Haga Lunde poängterar att det kinesiska spioneriet pågår på en global skala.

Den danska försvarsindustrin har utsatts för liknande cyberattacker. Minst fem stora företag inom försvarsindustrin utsattes för en planerad och statligt sanktionerad attack under fyra år enligt en rapport som publicerades hösten 2014. Då tycktes målet vara ett danskt-amerikanskt samarbete kring stridsflygplanet Lockheed Martin F-35, ett av världens mest avancerade stridsflygplan, enligt danska Local.

Även i Sverige har det förekommit uppgifter om kinesiskt cyberspionage. För två år sedan publicerade Svenska Dagbladet uppgifter om att datorer på utrikesdepartementet skulle ha infekterats med spionprogram och att allt pekade mot att Kina låg bakom. UD ville då inte kommentera uppgifterna.

Kina har storsatsat på att modernisera och expandera sin militär på senare år. Enligt Stockholm International Peace Research Institute har den årliga militärbudgeten ökat från uppskattningsvis 784 miljarder kronor 2008 till motsvarande 1.851 miljarder kronor 2014.

Kina är inte det enda landet som pekas ut av den norska säkerhetstjänsten. Ryssland misstänks ligga bakom omfattande cyberattacker mot företag och myndigheter i landet. Även i Sverige har Ryssland pekats ut som ett av världens mest sofistikerade länder vad gäller cyberspionage.

Tyck till