ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ikea anklagas för att äga beslagtagen skog

  • Foto: TT

Ett Ikea-bolag anklagas i rumänsk domstol för att äga tagen skog, rapporterar Dagens Arbete.

Ikea-gruppen köpte förra sommaren drygt 33.000 hektar skog i Rumänien, och blev i ett slag landets största privata skogsägare.

Nu kan Dagens Arbete avslöja att en del av Ikeas innehav är föremål för en rättstvist.

”Vi vet nu att det finns en areal på 400 hektar som är föremål för en juridisk process. Den startade i oktober 2015, alltså efter vårt köp”, säger Josefin Thorell som är talesperson för Ikea Group till Dagens Arbete, men säger också att köpet föregicks av en grundlig undersökning av ägarkedjan.

Rättstvister kring ägarförhållanden till skogsegendom är inget ovanligt i Rumänien. Den tidigare kommunistregimen förstatligade mark och skog som tidigare varit i privat ägo.

Sedan regimens fall 1989 kan privatpersoner kräva tillbaka sin mark, men det resulterar ofta i en komplicerad rättsprocess.

Dagens arbetes avslöjande har gjorts i samarbete med OCCRP (Organized Crime and Corruption Reporting Project), en grupp för undersökande journalistik, som påstår att det finns flera undersökningar som kan leda till att Ikea blir av med delar av sin skogsegendom i Rumänien.

”Om våra innehav ifrågasätts kommer vi att följa alla relevanta lagar som gäller återlämnande av mark. Vi kommer att samarbeta med alla juridiska granskningar”, säger Josefin Thorell till Dagens Arbete.

OCCRP har tidigare avslöjat att affärsmän och politiker i Rumänien använt sig av förfalskade dokument för att tillskansa sig skog som de sedan sålt till utländska intressenter.

Den svenska möbelkoncernen köpte skogsmarken av ett bolag som är ägt av prestigeuniversitetet Harvard.

Tyck till