ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Här är vinets Guggenheim

  • Foto: La Cité du vin

Bordeaux vill cementera sin position som världens vinhuvudstad. I sommar öppnar ett futuristiskt museum där besökaren gå upp i en vinupplevelse som inkluderar alla sinnen.

I hopp om att attrahera yngre generationer till det historiska Bordeauxdistriktet har staden nu lagt 81 miljoner, motsvarande nästan 700 miljoner kronor, på ett modernt vinmuseum. Det är parisiska arkitekter som stått för designen och byggnaden har redan fått smeknamnet vinets Guggenheim.

I den futuristiska byggnaden på Garonneflodens bank möter besökarna 20 olika multimediainstallationer, skriver Luxury Listings NYC.

Först ut är en installation utbredd över tre gigantiska dataskärmar. På skärmarna visas en samling fotografier tagna av ett helikopterteam som cirkulerat över världens vinodlingar.

Utställarna har installerat elektroniska vinrankor längs väggarna för att skapa en inkluderande effekt och uppmuntra besökarna att lära sig mer om varje druvsort. Från rankorna hänger touchskärmar i ipad-storlek föreställande klasar av mogna druvor.

Utställningen rymmer även en installation med syfte att förklara terroirbegreppet. Det görs genom att tio vinodlare från olika kända regioner berättar hur just deras vingårds individuella förutsättningar påverkar de druvor som odlas.

Andra inslag är till exempel en 10 rum lång vandring genom vinhistoriens viktigaste händelser samt ett rum där besökarna kan känna doften av olika vinaromer ur ett antal glaskupor.

Dessvärre är själva drycken inte tillåten i utställningslokalerna men den besökare som känner sig törstig efter turen kan ta en sipp i den närliggande museirestaurangen.

Efter att besökarna insupit allt som har med vin att göra är det dags att röra sig mot ett moment dedikerat till den oundvikliga baksmällan. Där kan de slå sig ned i en fåtölj och få kända personers, som Thomas Jeffersson och Winston Churchill, vinanekdoter återberättade för sig.

Tyck till