ANNONS:
Till Di.se
SÖNDAG 22 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hans Bolander: Ta ansvar eller lämna fastigheterna

Under flera år har AP-fonderna investerat tungt i fastigheter. Det har varit en framgångsrik strategi och under ett svårnavigerat fjolår blev fastigheter den trygga räddningsplankan för fonderna.

För Fjärde AP-fonden, under ledning av Mats Andersson, avkastade fastigheterna 32 procent. Det motsvarar 5 miljarder, en fjärdedel av 2015 års resultat. Huvuddelen kommer från de samägda bolagen Vasakronan och Rikshem.

Mot bakgrund av de framgångarna bör man se Fjärde AP-fondens tystnad och ovilja att kommentera kritiken mot Rikshems ledning, trots en erkänt debattglad och temperamentsfull vd.

Turerna kring Rikshem visar att AP-fonderna, precis som andra storägare, måste vara beredda att ta ägaransvar i viktiga frågor. Det duger inte att ducka när externa granskare kommer med stenhård kritik. Annars bör AP-fonderna helt enkelt nöja sig med index- och fondplaceringar.

Då är vi delvis tillbaka i den AP-fondsutredning som föreslog en tajtare organisation där fem buffertfonder skulle slås ihop till tre. Fonderna skulle också ha en överrock i form av en nämndmyndighet som bland annat lägger fast en referensportfölj.

Efter en massiv kritik från framför allt AP-fonderna själva, men också från politiskt håll lades förslaget på hyllan.

Mats Andersson säger nu att han känner sig fri att lämna Fjärde AP-fonden då översynen av fonderna är avslutad. Eftersom vice vd Magnus Eriksson nyligen sade upp sig och styrelsens ordförande Monica Caneman lämnar sitt uppdrag i vår blir fonden, som förvaltar 310 miljarder kronor, lite av ett roderlöst skepp.

Uppdraget att finna en ny vd blir finansmarknadsminister Per Bolunds huvudvärk. Kombinationen av att leda en myndighet, med höga krav på öppenhet, tydliga regler och hård kostnadskontroll, och samtidigt leverera en konkurrenskraftig avkastning ställer höga krav på en ny vd.

Staten kan inte heller obehindrat öppna plånboken eller locka med feta bonuscheckar.

Men även om urvalet från Finanssveriges toppskift blir lite begränsat bör omkring 4 miljoner kronor i årslön räcka långt som ersättning. Det är ändå nästan tre gånger så mycket som Finansinspektionens nya generaldirektör Erik Thedéen har i lön.

Tyck till