ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Färre svenskar skänker bort panten

  • Foto: TT

Svensken har blivit sämre på att trycka på biståndsknappen när det pantas burkar.
"Vi vet inte varför det gått ner så mycket", säger Henrik Brundin, vice vd för Vi-skogen.

Minus 1,4 miljoner. Så mycket mindre pengar skänktes via biståndsknappen i landets Coop-butiker till Vi-skogens insamling. Knappen infördes 2004 och fram tills nu har det skänkts mer pengar för varje år som gått.

Men noteringen från 2015 på 6,7 miljoner kronor innebär att insamlingen nu är tillbaka på ungefär samma nivå som 2009, och toppnoteringen från 2014, på 8,1 miljoner, är långt borta. En anledning till minskningen är enligt Henrik Brundin att svenskarna valt att skänka pengar till humanitära organisationer.

"Den verksamhet som vi bedriver är långsiktig med syfte att människor ska undvika att behöva fly från klimatet. Det finns egentligen ingen motsättning där och biståndsviljan i Sverige ökar så det förklarar heller inte bortfallet", säger han.

Precis som tidigare år så är det Stockholmskommunerna som toppar listan över de som skänker mest, på topp tio-listan finns sju stycken och bäst i hela landet är Ekeröborna.

"Vi ser att biståndsviljan generellt är större i områdena kring och i storstäderna", säger Henrik Brundin.

Tyck till