ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

C vill skapa ny företagsform

  • Foto: TT
En ny typ av företag utan byråkrati är Centerpartiets senaste förslag som ska hjälpa nyanlända in på arbetsmarknaden. Branschorganisationen Företagarna är positiv till förenkling, men skeptisk till en ny bolagsform.

För att starta ett så kallat ingångsföretag är tanken att det ska räcka med en idé och en mobiltelefon. Upplägget innebär att man kan ha en omsättning på maximalt 250.000 kronor, och att man skattar 25 procent på just omsättningen. Skatten ska dras automatiskt i en mobilapp som Skatteverket får i uppgift att ta fram om förslaget blir verklighet.

”För den som vill komma i gång med företagande så innebär det här ett minimum av regler att förhålla sig till. Det finns en mängd grupper som skulle gynnas av detta”, säger Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson i Centerpartiet.

Med ett ingångsföretag behöver man inte bokföra moms, betala egenavgifter eller beräkna preliminärskatt. Utöver nyanlända med begränsad förkunskap om svenska bolags- och skatteregler tror Centern att företagsformen kan förenkla även för exempelvis extrajobbande gymnasieelever.

Företagarnas vd Günther Mårder ser det i grund och botten som ett välkommet initiativ.

”Det riktar ljuset mot en viktig fråga: hur ska vi få fler nyanlända, och även personer långt ifrån arbetsmarknaden, att kunna komma in i ett företagande? Sedan är frågan om vi behöver ytterligare en företagsform, och där är jag mer tveksam”, säger han.

Att i stället se över existerande bolagsformer som enskild firma och aktiebolag skulle kunna gynna alla bolag med låg omsättning, samtidigt som det skulle göra det lättare att starta varaktiga företag, enligt Mårder.

”Här har vi en omsättningsgräns på 250.000 kronor och det är klart att det inte går att få en vettig försörjning på en sådan nivå uthålligt över tid. Det här är inte ett riktigt företag och du kan inte driva det långsiktigt.”

Några inlåsningseffekter ska man dock inte oroa sig för, hävdar Centerpartiet.

”När det här genomförs ska det finnas tydliga sätt att konvertera till andra företagsformer så att man kan expandera och anställa. Det ska vara en del av företagsfloran med ett enkelt sätt att växa vidare”, säger Källström.

Centerns ekonomisk-politiske talesperson konstaterar samtidigt att förslaget ”absolut inte” ska ses som att partiet inte ser någon potential att effektivisera och förenkla de redan befintliga bolagsformerna.

”Men ska man göra det så enkelt som vi vill ha det så måste man ha en ny företagsform.”

Företagarna betonar i sin tur att alla förenklingar är av godo när det gäller möjligheten att delta på arbetsmarknaden, och ser fram emot utspel även från andra partier.

”Vi hoppas att fler kommer att vakna nu när Centerpartier har lagt det här förslaget. Det här får ses som ett startskott på en viktig diskussion framåt”, säger Günther Mårder.

Tyck till