ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Börsen: Bankerna sänker index

Stockholmsbörsen tyngdes av banksektorn i inledningen på tisdagen. En bit in i handeln hade det initiala fallet visserligen förbytts till mer modesta nedgångar, men bankerna utgjorde alltjämnt ett stort sänke.

På de större marknaderna ute i Europahandeln var börshumöret muntrare med London och Paris lätt på plus och med Frankfurtsbörsen upp drygt 1 procent.

Klockan 10.30 var OMXS30-index 0,3 procent lägre till nivån 1.368. Omsättningen låg på 3,7 miljarder kronor.

Bankerna var i fokus efter ett besked från Finansinspektionen om skärpta regleringar för sektorn under 2016. Enligt FI väntas samtliga bankers genomsnittliga riskvikter för företagsexponeringar överstiga 30 procent. Under 2015 var de fyra storbankernas riskvikter mellan 21 och 41 procent och Handelsbanken, den bank med lägst riskvikter på företagsutlåning, rasade drygt 4 procent i öppningen.

Efter en dryg timmas handel hade Handelsbanken planat ut något och var knappt 3 procent ner. Swedbank och SEB noterades båda drygt 1 procent lägre medan Nordea handlades svagt ned.

"SHB hade 21,2 procent i kärnprimärrelation vid årsskiftet och förändringarna bör rymmas inom bankens kapitalbuffert. Därmed bör förändringarna varken ändra på utdelningspolitiken eller räntabiliteten, varken för Handelsbanken eller någon av de andra storbankerna", säger Mats Anderson på Kepler Cheuvreux till Nyhetsbyrån Direkt.

Åt motsatt håll drog råvarurelaterade bolag. SSAB A steg drygt 3 procent, Boliden var 2,5 procent upp och Lundin Petroleum noterades 1,5 procent högre.

Kinnevik var 0,8 procent upp. Delägda Zalandos bokslutskommuniké var i linje med preliminära siffror, och innehöll en intäktsprognos om ökning i den övre delen av intervallet 20-25 procent 2016.

Utanför storbolagsindex tappade Meda 1,6 procent. Nederländska VEB, en sorts motsvarighet till svenska Aktiespararna, för enligt medieuppgifter samtal med Mylan i fråga om varför det amerikanska bolaget inte har anordnat en omröstning bland ägarna gällande budet på Meda.

Inom samma sektor tappade Sobi 2,6 procent i kölvattnet av de nya prognoser som specialistläkemedelsbolaget lämnade på måndagen.

Nibe avancerade 2,2 procent efter att på morgonen ha aviserat ett mindre förvärv. Värmeteknikbolaget köper specialelementtillverkaren Heatron, med huvudkontor i Kansas, USA, med en omsättning på 30 miljoner dollar.

SAS steg 4,3 procent. Efter stängning på måndagskvällen meddelade EU-kommissionen att den inte avser att överklaga en EU-domstolsdom om att återföra en kartellbot på 70,2 miljoner euro till SAS.

Invisio rusade dryga 10 procent. Bolaget har fått en order värd 20 miljoner kronor som gäller kommunikationssystem till det franska försvaret under fotbolls-EM.

Tyck till