ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Barclays rasar tvåsiffrigt i London

  • Foto: TT

Den brittiska banken Barclays rapport fick tummen ned av investerarna i London.

Bankens justerade vinst före skatt, inklusive omstruktureringskostnader, mer än halverades under det fjärde kvartalet 2015 och kom in klart lägre än snittförväntan i Bloombergs analytikerenkät.

Samtidigt meddelade den brittiska banken att den afrikanska enheten ligger på säljlistan och att ytterligare tillgångar ska föras över till "icke-kärnverksamhet".

Bland enheter som förs lyfts ur kärnverksamheten återfinns förmögenhetsförvaltningsdelar i Asien samt Nord- och Sydamerika.

Utdelningen för 2015 fastslogs till 6:50 pence, varav 3:50 pence ska betalas ut i april, från banken som ger halvårsvisa utdelningsutbetalningar. För åren 2016 och 2017 gavs en guidning om totalt 3 pence i utdelning per år.

Att "sänka utdelningen" var ett svårt beslut att ta, men kommer att möjliggöra en snabbare avtappning av "icke-kärntillgångar", sade vd Jes Staley till Bloomberg TV.

Bolaget stärkte under 2015 kärnprimärkapitalrelationen till 11,4 procent, från 10,3 procent. Utdelningssänkningen och avpolletteringen bedöms en stärkning på minst en procentenhet av kärnprimärkapitalet. Under 2018 bedömer banken att den kan återigen kan dela ut en signifikant andel av vinsten.

"Utdelningssänkningen är berättigad i och med de stora omstruktureringarna som ligger framför. Det är inga tvivel om att marknaden inte tar emot det svaga resultatet väl men en värdering på 0,5 mot bokfört värde är inte dyrt för en hyfsad framtid", sade Sandy Chen, analytiker på Cenkos Securities, till Bloomberg News.

Vid 11-tiden var Barclays-aktien ned runt 10 procent.

Tyck till