ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Är det här lösningen på mjölkkrisen?

  • Modersmjölksersättningen i Kina. Foto: Andy Wong/TT

Med dubbelt så högt pris som standardmjölk har en australiensisk mjölkproducent erövrat 10 procent av den inhemska marknaden.

Mjölkbönderna i Sverige går på knäna. Av de cirka nio kronor som konsumenten betalar i butik för en liter mjölk går mindre än tre kronor till producenten.

Den låga lönsamheten resulterade i att ett 150-tal mjölproducenter lade ned sin verksamhet under 2015 och debatten kring hur den inhemska produktionen ska räddas intensifierades, något Di:s ledarredaktion också skrivit om vid flera tillfällen.

Nu rapporterar Bloomberg om den australiensiska mjölkproducenten som bryter mot trenden. Och som trots ihärdiga försök från konkurrenter har klättrat hela 189 procent i Australien förra året och under samma tid presterat bäst av alla storbolagsaktier på den nyzeeländska börsen.

Med ett pris som är mer än dubbelt så högt som standardmjölk har företaget The a2 Milk Company, som grundades i Nya Zeeland men har säte i Sydney, på drygt tio år tredubblat sitt marknadsvärde och tagit 10 procent av marknaden i Australien. Företaget har också krossat försäljningen av ekologisk mjölk i landet.

A2 milk beskriver sin mjölk som fri från biverkningar och hänvisar till en undersökning från 2010 som visar att en fjärdedel av mjölkkonsumenter i västvärlden känner någon form av obehag efter att ha druckit mjölk, till exempel magont.

Enligt a2 milk är andelen i Kina så hög som 85 procent, varför företaget nu storsatsar där med sikte på att ta andelar av landets expanderande marknad för modersmjölkersättning som värderas till 19,9 miljarder dollar.

Mjölken som tagit Australien med storm är dock vare sig laktosfri eller baserad på soja eller havre. Anledningen till att mjölken är biverkningsfri sägs istället vara att den kommer från mjölkkor som bara producerar A2-beta-kasein och inte A1-beta-kasein, två av de proteiner som bygger upp mjölkprotein.

Enligt företaget, som säger stödja sig på viss forskning, ska det vara A1-proteinet som orsakar irritation och besvär efter mjölkkonsumtion, men enligt konkurrenter till företaget är det skrämselpropaganda och endast ett marknadstrick.

Enligt en undersökning från 2005 i European Journal of Clinical Nutrition finns inga fastställda bevis för att A1-protein har en skadlig inverkan på människan, men klart är att komjölk från början bara innehöll A2-proteinet. Först efter en genetisk mutation bland kossor i norra Europa för 5.000 år sedan dök A1-proteinet upp.

Tyck till