ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Ulf Petersson: Han tar över Swedbank

Swedbankaktien faller med 4 procent på tisdagsmorgonen efter att Swedbanks styrelse sparkat bankens vd Michael Wolf med omedelbar verkan.

Den kraftiga kursreaktionen beror på att aktiemarknaden har sett Michael Wolf som en aktieägarvänlig vd vilket bekräftades i det senaste bokslutet genom att Swedbank delade ut 75 procent av vinsten och därmed hamnade i topp bland utdelarna i såväl bankvärlden som på övriga börsen.

Aktiemarknaden hade föredragit Göran Bronner som ny vd efter Michael Wolf eftersom han har en bakgrund i finansvärlden och därmed talar samma språk som aktiemarknaden. Det är dock en omöjlighet eftersom Göran Bronners privata fastighetsaffärer och det märkliga inhoppet som storägare och styrelseordförande i den krisande börsnotererade verkstadskoncernen Nordic Flanges, som samtidigt var stor låntagare hos Swedbank, är orsaken till att Michael Wolf får lämna vd-posten. 

Michael Wolf har varit vd sedan 2009 och lyckades reda ut den kris som Swedbank då var inne i med stora problem i Baltikum och Ukraina. Det han faller på är att han har varit för svag gentemot sina närmaste chefer som har fått göra privata affärer som rimmar mycket dåligt med att vara mycket hög chef på en bank. Det har skapat oro i styrelsen och dessutom stor irritation bland personalen.

Turerna i Swedbank lär inte ta slut med tisdagsmorgonens händelser. Ansvaret faller på Folksam och Sparbanksgruppen som är Swedbanks klart största ägare med vardera 9 procent av kapitalet. En logiskt utveckling är att ägarna vill lugna ned situationen och en högst trolig fortsättning är att Folksams nuvarande vd Jens Henriksson kommer att utses till vd för Swedbank och att bankens nuvarande ordförande Anders Sundström så småningom ersätts som ordförande av den förre finansmarknadsminister Peter Norman som till våren kommer att bli ordinarie styrelseledamot i Swedbank.

Detta är utnämningar som Swedbanks anställda kommer att gilla. Aktiemarknaden däremot skulle se utnämningarna som att Swedbank tar ett steg tillbaka till att bli mer kooperativstyrd bank, vilket borde leda till ytterligare kursnedgång.   

Tyck till