ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 16 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Ulf Peterson: Tre faktorer som talar för Securitas

Securitas åkte jojo på börsen efter tisdagens bokslut.
Det är köparna som har rätt.

Säkerhetsbolaget Securitas kom med klart anständigt bokslut.

Omsättningstillväxten tilltog under fjolårets sista kvartal till 11 procent och vinsten för skatt steg med 13 procent till nästan 1 miljard kronor.
Vinsten var dock något lägre än förväntat, vilket inledningsvis fick aktien att tappa stort. Den återhämtade sig dock och låg stundtals på plus men stängde på minus 1,2 procent.

Det finns tre faktorer som talar till aktiens fördel. För det första kan Securitas se tillbaka på ett bra år med en organisk försäljningstillväxt på 7 procent.
Säkerhetsmarknaden inne i en långsiktig tillväxtperiod med en omvärld som blir allt osäkrare av flyktingkris, terrorattentat och ökad social oro i även välfungerande länder. Det är en samhällsutveckling som inte ser ut att vända i första taget. Dessutom är Securitas i dag ett finansiellt mycket starkt bolag vilket möjliggör fortsatta förvärv.

För det andra finns det förbättringspotential i till exempel rörelsemarginalen som under det fjärde kvartalet förblev oförändrad på 5,4 procent trots den goda försäljningsökningen.

Det kan tolkas som att säkerhetsbolaget har problem med kostnaderna där en hög och dyr personalomsättningshastighet kan ha påverkat.

I USA uppgick till exempel personalomsättningen under 2015 till 67 procent, vilket var en ökning från 55 procent 2014. Om Securitas lyckas behålla personalen i högre grad lär maringalen kunna förbättras.

För det tredje tillhör Securitaschefen Alf Göransson inte dem som förskönar verksamheten. Inte heller under tisdagens telefonkonferens gav han några köttben till aktiemarknaden.

Det är bättre med en vd som levererar än pratar, men för aktien hade det varit en fördel om han inte bara belyste problemen.

I Latinamerika lyckades till exempel Securitas öka omsättningen med 10 procent och rörelseresultatet med 20 procent i det fjärde kvartalet trots den argentinska devalveringen.

Alf Göransson hade inte heller sett tendenser till en försämrad marknad, men valde trots det att fokusera på det allmänt svåra ekonomiska läget i regionen.
Men den som är uthållig är det siffrorna som till slut avgör kursutvecklingen och dessa kommer att gå i Securitas riktning.

Tyck till