ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Största ägaren: Därför får Wolf sparken

  • Foto: TT
Swedbanks vd Michael Wolf får lämna sin tjänst på grund av turerna kring toppchefernas fastighetsaffärer. Det framgår av största ägaren Folksams kommentar till Di.

Upprinnelsen till att Swedbank-vd:n sparkades på tisdagen är de oklarheter som gjort att två toppchefer på banken kunnat bygga upp ett privat fastighetsimperium vid sidan av sina bankjobb, med Michael Wolfs godkännande.

Det framgår av Carina Lundberg Markows kommentar till Di på tisdagen. Hon är ansvarig för ägarfrågor i Swedbanks största ägare Folksam.

”De formella regler i banken för att hantera intressekonflikter har inte varit tillräckliga och som vd bär han det ansvaret för att regelsystemet fungerar”, skriver Carina Lundberg Markow i ett mejl till Di.

Har ni fått indikationer på att Fi delar den bedömningen?

"Nej vi har inga sådana kontakter med FI. Vi har dock själva tagit del av de gamla och de nya reglerna. De gamla var inte fullt funktionella och beträffande de nya är de lite hastigt hopkomna men relevanta. Vi har givit medskicket att det är oerhört viktigt att de nya reglerna är glasklara och att man förstår vem som ska godkänna vad."

Efter Di:s avslöjanden om toppchefernas fastighetsaffärer har Finansinspektionen inlett en särskild utredning av Swedbanks hantering av intressekonflikter, hur väl banken följer såväl interna som externa regler.

”Det är en plötslig förändring men Swedbank är i utmärkt skick med en bevisat skicklig ledning så detta betyder inte så mycket på kort sikt. På lång sikt är det dock viktigt att personturbulensen avstannar. Det blir en viktig men svår uppgift att rekrytera en ny ledare”, skriver Carin Lundberg Markow.