ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Räntor och valutor: Yenen allt starkare

USA-räntorna sjönk på måndagen och har fortsatt ned i den asiatiska handeln. USA-börserna återhämtade sig i sluthandeln men stängde ändå klart ned, medan Tokyobörsen faller över 5 procent på tisdagen. Oljan har planat ut med Brent runt 33 dollar per fat.

Marknaderna präglas av global tillväxtoro kombinerat med farhågor för tillståndet i den europeiska banksektorn, som fick en rejäl törn på måndagen. Deutsche Bank framhöll att de har förmågan att hantera obligationsbetalningarna som planerat i år.

Den tioåriga amerikanska statsobligationen handlas på 1,69 procent, 7 punkter ned från svensk stängning på måndagen. Den är den lägsta nivån sedan början av 2015, då räntan bottnade på 1,64 procent.

"Det är svårt att hitta ett skäl att ligga kort i amerikanska statspapper. Marknadsoron påverkar nu även aktiemarknaderna i de utvecklade länderna, och råvaror och tillväxtmarknader har inte stabiliserats ännu", sade Tomohisa Fujiki på BNP Paribas till Bloomberg News.

Risksentimentet har försämrats betydligt de senaste dagarna, vilket höjer insatsen för Fed-chefen Janet Yellens anförande inför kongressen på onsdag och torsdag.

"Hon behöver vara optimistisk utan att låta alltför hökaktig och försiktig utan att vara negativ. Hökaktighet eller duvaktighet kan lätt spä på den nuvarande avsäljningen, och strama åt de finansiella förhållandena ytterligare", sade Jo Masters på ANZ till Reuters.

Marknaden har helt prisat ut sannolikheten för att Fed höjer räntan i mars. Vid årsskiftet ligger Fed funds-terminen på cirka 0,45 procent, jämfört med dagens 0,38 procent.

De sänkta förväntningarna har även väckt frågan om Fed skulle tvingas ta till negativa räntor vid en ny brantare nedgång. Bloomberg News rapporterar att ett arbetsdokument inom Fed från 2010 noterar att det kan finnas legala hinder för detta, då det är oklart om Fed kan införa negativ ränta på överskottsreserverna (IOER).

Om detta blir svårt att komma runt skulle däremot Fed kunna använda sig av det omvända repoförfarandet (RRP) för att styra lånekostnaderna under noll.

Den japanska tioåringen sjönk 6 punkter till -0,01 procent som lägst, och därmed på minus för första gången.

På valutamarknaden har yenen stärkts från 115:80 till 114:65, under 115-nivån för första gången sedan november 2014.

"Yenen ser per default ut att vara det säkraste. Svaga data i USA ökar spekulationerna om att takten i räntehöjningarna kommer att vara långsam. Investerare har redan bunkrat upp med dollar, så de behöver inte mer", sade Takao Hattori på Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities till Bloomberg News.

Japans finansminister Taro Aso varnade på tisdagen för den senaste tidens yenförstärkning.

"Det är uppenbart att rörelserna varit hårda. Jag kommer att noga bevaka utvecklingen på valutamarknaden", sade han.

Budskapet upprepades av Japans ekonomiminister Nobuteru Ishihara och "valutatoppdiplomaten" Masatsugu Asakawa. Den senare sade att köptrycket har koncentrerats till yenen som safe haven då de globala finansmarknaderna varit instabila.

Det finns ett problem med att valutarörelserna överdrivs om investerare får intrycket att de policyansvariga intar en ad hoc-inställning till marknadsrörelser.

"Kommunikationen med marknaderna är viktig och det finns utrymme för förbättringar", sade han enligt Reuters.

Bank of Japan lättade på penningpolitiken vid mötet den 29 januari, då de bland annat anslöt sig till centralbanker med negativ depositränta. Sedan dess har BOJ-chefen Haruhiko Kuroda fått se yenen stärkas mer än 5 procent mot dollarn, medan den tioåriga statsobligationen sjunkit 23 punkter.

På tisdagens agenda industriproduktion och handelsnetto från Tyskland. Produktionen väntas ha ökat 0,5 procent under månaden och exporten lika mycket i december.

Från USA kommer under eftermiddagen JOLTS för december, en indikator på omsättningen på arbetsmarknaden.

USD/SEK 8:4417 (8:4840) EUR/USD 1:1203 (1:1130)
EUR/SEK 9:4584 (9:4437) USD/JPY 114:80 (116:09)
Jp obl 2 -0,22 (-0,19) Jp obl 10 -0,01 (0,05)
Ty obl 2 -0,51 (-0,52) Ty obl 10 0,22 (0,24)
US obl 2 0,64 (0,67) US obl 10 1,69 (1,76)
Tyck till