ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 22 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Räntor och valutor: Räntorna pekar svagt upp

En viss stabilisering verkar ha infunnit sig på de europeiska finansmarknaderna på tisdagsförmiddagen, där börserna stiger försiktigt och räntorna pekar svagt upp. Euron stärks samtidigt mot dollarn.

Vid 10.30-tiden handlas den tyska tioårsräntan oförändrat till 0,24 procent, från svensk stängning i går, medan den svenska motsvarigheten är 1 punkt ned till 0,47 procent.

Oro för tillståndet i den globala konjunkturen och över kapitaltäckningsgraden hos vissa stora europeiska banker bidrog till kraftiga börsfall på måndagen.

Nordeas Jan von Gerich skriver i ett kundbrev att marknadsturbulensen har ökat till den grad att den börjar likna krisdagarna 2008-2009 och att centralbankernas förmåga att svara på svagare utsikter, möta sina inflationsmål och hålla uppe riskaptiten ifrågasätts.

"Medan mycket av oron är berättigad så är fruktan för en global recession eller ytterligare en finanskri överdrivna. Centralbankerna har inte slut på ammunition ännu", skriver Nordea-ekonomen. Han tillägger dock samtidigt att marknadsturbulensen kommer att påverka förtroendet och därmed åtminstone den ekonomiska utvecklingen på kort sikt.

Michael Grahn, Danske Bank, noterar i ett kundbrev att det är svårt att se att ECB med öppna ögon tänker göra något som slår undan benen för bankerna eftersom det vore direkt kontraproduktivt.

"Alltså misstänker vi att 'storyn' om mera negativa räntor mera är en etikett för en oro för den underliggande verksamheten - eller enklare uttryckt konjunkturen", skriver Michael Grahn.

Tidigare på morgonen publicerades tysk industriproduktion, som återigen var en besvikelse. Produktionen sjönk med 1,2 procent i december, från november, och med 2,2 procent, jämfört med ett år tidigare. Det var sämre än förväntningarna som låg på +0,5 respektive -0,6 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Commerzbanks Ralph Solveen skriver i ett kundbrev att statistiken understryker att den tyska tillverkningsindustrin alltmer tyngs av svagheten på tillväxtmarknaderna och att den tyska ekonomin troligen bara växte svagt under fjärde kvartalet.

"Med detta sagt så påverkas decembersiffrorna oftast starkt av hur julledigheten infaller och den faktiskt ganska positiva orderingången och försäljningssiffrorna ger skäl att räkna med en betydande återhämtning i produktionen i januari", skriver ekonomen.

Annan tysk statistik visade att exporten oväntat sjönk med 1,6 procent i december, väntat +0,5 procent, och att även importen var svagare än väntat och sjönk 1,6 procent, väntat -0,5 procent.

SEB spår i en ny konjunkturprognos att BNP ökar med 3,7 procent i år och 2,8 procent nästa år och skriver att det är högkonjunktur i Sverige och sysselsättningen ökar i snabb takt. Utsikterna framöver präglas dock av nedåtrisker på grund av växande inhemska obalanser och politiska låsningar, samt osäkerhet om den globala utvecklingen.

Riksbanken väntas sänka reporäntan till -0,45 procent denna vecka för att sedan ligga kvar där och komma med en första höjning i början av 2017. Reporäntan väntas därefter ligga på +0,50 procent i slutet av 2017, enligt SEB.

Internationella energimyndigheten, IEA, sänker i sin månadsrapport sin prognos för tillväxten i den globala efterfrågan på olja i år, samtidigt som prognosen för utbudet höjs något. Riskerna på nedsidan för oljepriset har ökat.

Amerikanska räntor är stabila i förmiddagens europeiska handel, efter att ha sjunkit i USA på måndagen och fortsatt nedåt i den asiatiska handeln på tisdagen. Tioårsräntan är 2 punkter ned till 1,74 procent.

Klockan 12.00 publiceras NIFB, barometern för de amerikanska småföretagens utsikter.

Senare i eftermiddag släpps också JOLTS-siffror över antalet lediga platser, som väntas ha sjunkit något från november, samt grossistlager som väntas ha minskat 0,2 procent.

Det försämrade risksentimentet de senaste dagarna har höjt insatsen för Fed-chefen Janet Yellens anförande inför kongressen på onsdag och torsdag.

Analytiker påpekar att hon behöver hitta rätt ton för att inte förvärra den negativa stämningen.

På valutamarknaden handlas euron kring 1:118 mot dollarn, jämfört med 1:113 vid svensk stängning i går, medan dollarn i sin tur har försvagats ytterligare till 115:4 mot yenen (116:1).

Kronan är stabil mot dollarn och 4 öre svagare mot euron.

 

USD/SEK 8:4826 (8:4840) Statsobl 2y -0,57 (-0,57)
EUR/SEK 9:4799 (9:4437) Statsobl 10y 0,47 (0,48)
EUR/USD 1:1175 (1:1130) Räntegap/ty 23 (24)
US obl 10y 1,75 (1,76) Tysk obl 10y 0,24 (0,24)
Tyck till