ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Dollarn hämtade sig en aning

En viss stabilisering verkade ha infunnit sig på de europeiska finansmarknaderna på tisdagsförmiddagen, men snart tog riskaversionen åter överhanden med fortsatta börsfall och lägre räntor i Europa samt en förnyad dollarförsvagning. När USA-handeln kom i gång hämtade sig dollarn en aning.

Vid svensk stängning handlades den tyska tioårsräntan 1 punkt upp, till 0,25 procent, från samma tid dagen före medan den svenska motsvarigheten stängde oförändrat på 0,48 procent.

Oron för tillståndet i den globala konjunkturen och över kapitaltäckningsgraden hos vissa stora europeiska banker, som bidrog till kraftiga börsfall på måndagen, dämpades inledningsvis på tisdagen, med försiktiga börsuppgångar.

ECB-rådsledamoten och Bundesbankchefen Jens Weidmann sade vid en presskonferens att de ekonomiska utsikterna är mörkare än de var för några veckor sedan och att inflationstakten kommer att stiga senare än väntat. ECB kommer att diskutera de nya utsikterna vid policymötet i mars, men själv ser han dock inte skäl till pessimism, det syns inte några bevis på någon kraftig nedgång i Kina, endast en "gradvis dämpning" som pågått några år.

I samband med presskonferensen sade tyske finansminister Wolfgang Schäuble att han inte är oroad över Deutsche Bank: "Nej, jag oroar mig inte för Deutsche Bank".

Nordeas chefstrateg Jan von Gerich skrev i ett kundbrev att marknadsturbulensen har ökat till den grad att den börjar likna krisdagarna 2008-2009 och att centralbankernas förmåga att svara på svagare utsikter, möta sina inflationsmål och hålla uppe riskaptiten ifrågasätts.

"Medan mycket av oron är berättigad så är fruktan för en global recession eller ytterligare en finanskri överdrivna. Centralbankerna har inte slut på ammunition ännu", skrev chefstrategen. Han tillade dock att marknadsturbulensen kommer att påverka förtroendet och därmed åtminstone den ekonomiska utvecklingen på kort sikt.

På tisdagsmorgonen publicerades tysk industriproduktion, som återigen var en besvikelse. Produktionen sjönk med 1,2 procent i december, från november, och med 2,2 procent, jämfört med ett år tidigare. Det var sämre än förväntningarna som låg på +0,5 respektive -0,6 procent, enligt Bloomberg News enkät bland analytiker.

Commerzbanks Ralph Solveen skrev i ett kundbrev att statistiken understryker att den tyska tillverkningsindustrin alltmer tyngs av svagheten på tillväxtmarknaderna och att den tyska ekonomin troligen bara växte svagt under fjärde kvartalet.

"Med detta sagt så påverkas decembersiffrorna oftast starkt av hur julledigheten infaller och den faktiskt ganska positiva orderingången och försäljningssiffrorna ger skäl att räkna med en betydande återhämtning i produktionen i januari", skrev ekonomen.

Annan tysk statistik visade att exporten oväntat sjönk med 1,6 procent i december, väntat +0,5 procent, och att även importen var svagare än väntat och sjönk 1,6 procent, väntat -0,5 procent.

JP Morgan meddelade att de nu räknar med att ECB sänker depositräntan till -0,5 procent i mars och till -0,7 procent redan i juni.

SEB spådde i en ny konjunkturprognos att BNP ökar med 3,7 procent i år och 2,8 procent nästa år. Det är högkonjunktur i Sverige och sysselsättningen ökar i snabb takt, men utsikterna framöver präglas dock av nedåtrisker på grund av växande inhemska obalanser och politiska låsningar, samt osäkerhet om den globala utvecklingen.

SEB tror att Riksbanken sänker reporäntan till -0,45 procent denna vecka för att sedan ligga kvar där och komma med en första höjning i början av 2017. Reporäntan väntas därefter ligga på +0,50 procent i slutet av 2017.

Amerikanska räntor sjönk ytterligare på tisdagen, efter att ha vänt svagt uppåt i morgonens europeiska handel.

Tioårsräntan var vid svensk stängning 2 punkter ned till 1,74 procent.

Det ekonomiska förtroendet bland amerikanska småföretag sjönk i januari jämfört med föregående månad, enligt barometern NIFB. Index sjönk till 93,9, den lägsta nivån sedan i februari 2014, från 95,2 månaden före.

JOLTS-data över antalet lediga platser i december, som väntades ha sjunkit något från november, steg i stället till den näst högsta nivån någonsin. Detta ses som ett tecken på en fortsatt stark arbetsmarknad.

Det försämrade risksentimentet de senaste dagarna har höjt insatsen för Fed-chefen Janet Yellens anförande inför kongressen på onsdag och torsdag och analytiker påpekar att hon behöver hitta rätt ton för att inte förvärra den negativa stämningen.

På valutamarknaden fick ökad riskaversion euron att stärkas till 1:127 mot dollarn, jämfört med 1:113 vid svensk stängning i går, och dollarn försvagades samtidigt ytterligare till 115:2 mot yenen (116:1).

Kronan har på tisdagen stärkts 7 öre till 8:41 mot dollarn och tappat 4 öre till 9:48 mot euron.

Tyck till