ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Qviberg i rätten: Det känns jättebra

  • STÅR TILL SVARS. Finansmannen Mats Qviberg är en av fem personer som står åtalade efter HQ-kraschen för bland annat grovt bokföringsbrott. Nu startar rättegången mot dem. Foto: Maja Suslin

Försvaret gick till offensiv när rättegången i HQ-härvan drog i gång på tisdagen.
”Några av Sveriges finaste finansmän”, beskrev en av försvarsadvokat de åtalade.

Det var trångt i sal 34 i Stockholm tingsrätt när rättegången mot de fem tidigare topparna i HQ till slut startade, över fem år efter det att de misstänkta brotten ska ha begåtts.

De fem – Stefan Dahlbo, Mats Qviberg, Mikael König, Kurt Lönnström och Johan Dyrefors – står åtalade för grovt bokföringsbrott, grovt svindleri samt medhjälp. Vid fällande dom riskerar de upp till sex års fängelse. Målet handlar om hur HQ Bank redovisat resultaten av banken värdepappershandel som slutade i en miljardförlust 2010 vilket ledde till bankens kollaps.

Ingen av de fem ville uttala sig utan hänvisade bara till sina försvarsadvokater. De åtalade smet också ut bakvägen när det var paus i förhandlingarna.

”Det känns jättebra”, var det enda Mats Qviberg sa om att rättegången startat.

Mer talföra var försvarsadvokaterna.

”Äntligen får vi komma till tals. Han har känt en djup frustration över att han blivit indragen i det här och inte blivit trodd”, sa Mats Qvibergs försvarare Hans Strandberg om sin klient.

Stefan Dahlbos försvarare Per E Samuelson underkände hela åtalet.

”Åklagaren har letat i varje hörn av den här utredningen men de har inte hittat något brott”, sa Per E Samuelson och fortsatte:

”Blotta tanken på att några av Sveriges finaste finansmän och högst uppsatta revisorer plötsligt skulle förvandlas till medvetna brottslingar faller på sin egen orimlighet.”

Chefsåklagare Martin Tidén var lika säker på sin sak.

”Jag har väckt åtal så jag tror en fällande dom”, sa han.

De svaranden har tillsammans trummat ihop 13 försvarsadvokater för att föra deras sak. På plats fick Mats Qviberg och hans tre advokater sitta mittemot chefsåklagaren Martin Tidén och hans tre biträden från Ekobrottsmyndigheten.

Första rättegångsdagen ägnades till stor del åt formalia. Åklagaren läste upp sina yrkanden och samtliga fem åtalade förnekade brott.

När åklagarsidan gick över till sin sakframställan, som beräknas ta två dagar, var Mats Qviberg advokat Hans Strandberg på tårna.

”Vi måste göra skillnad på HQ och HQ Bank, det får inte bli någon mischmasch här”, avbröt han kammaråklagare Ingela Ohlén som konsekvent använt HQ i sin beskrivning.

Det blev starten på en debatt om vilka begrepp som ska användas, innan rättens ordförande fick kliva in och säga åt åklagarsidan att vara mer noggrann.

Chefsåklagare Mats Tidéns mycket grundliga sakframställning, som borrade djupt in i redovisningsregler och värdering av tradingportföljer, satte förmodligen tonen för de kommande veckorna.

Rättegången, som ska pågå fram till början av maj, kommer till stor del att handla om tolkning av redovisningsregler.

Dom i målet väntas tidigast före sommaren, men kommer troligen att dröja till augusti.

Tyck till