ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Pensionsmyndigheten anmäler rådgivningsföretag

  • Foto: TT
Omkring 1.600 personer ska ha drabbats av att deras PPM-fonder ändrats utan att de varit medvetna om det. Nu har Pensionsmyndigheten polisanmält ett rådgivningsföretag. Det skriver Privata Affärer.

Efter tips från flera privatpersoner upptäckte Pensionsmyndigheten att det förekom dubbla inloggningar på deras IP-adresser. Nu har Pensionsmyndigheten polisanmält rådgivningsföretaget Lundstedt Fond & Finans som enligt myndigheten genomfört fondbyten för PPM-sparare utan att de viste om det, skriver Privata Affärer.

”Du blir uppringd. Du tycker det verkar vara en smart idé att byta fond. Du loggar in med bank-id, fortfarande med säljaren i telefon. Säljaren har ditt personnummer, och har redan ”slagit på” sitt bank-id. När du försöker logga in loggas istället säljaren in. Du försöker då igen, och loggas då in, båda är inloggade samtidigt. Viktigt är att vi inte vet om kunden är ovetande om detta, men några har uppgett att de inte förstått att någon annan bytt fonder åt dem”, säger Max Hellström, pressekreterare på Pensionmyndigheten till Privata Affärer.

Den fond som spararnas egna fonder bytts till är GFG Fund SICAV – Global Medium Risk Fund och Pensionsmyndigheten har nu skickat ett brev till de drygt 1.600 personer som drabbats.

”Lundstedt Fond & Finans övertramp är riktigt chockerande. Har aldrig hört något liknande. Bra att Pensionsmyndigheten är på bettet. Sparare måste nu lära sig: Använd aldrig bank-id på någon annan persons begäran”, säger Claes Hemberg, sparekonom på Avanza.

När Pensionsmyndigheten kontaktade Lundstedt Fond & Finans förnekade de att de byter fonder utan att kunderna vet om det.

”Vi tar detta på fullaste allvar och våra jurister utreder detta just nu. Mer information kan vi inte ge i nuläget och jag ber dig få återkomma”, skriver Johan Lundstedt, vd för Lundstedt Fond & Finans, i ett mail till Privata Affärer.

Tyck till