ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Oklar kommunikation efter Wolfs avsked

  • Foto: Thomas Engström

Swedbanks hantering av Michael Wolfs avsked väcker många frågetecken. Det säger flera krishanteringsexperter som är förvånade över hur avskedet gått till.

Nyheten att Michael Wolf får sparken från jobbet som vd för Swedbank slog ner som en bomb på Stockholmsbörsen där aktien backade med 5,7 procent. Avskedet fick även stor spridning internationellt och uppmärksammades av flera stora medier som Financial Times, The Wall Street Journal och Bloomberg.

Flera kritiska röster har även höjts mot Swedbanks hantering av Michael Wolfs avsked. En första telefonkonferens med media flyttades från klockan 10 till klockan 11 efter tekniska problem medan analytikerna fick avvakta till klockan 17 innan de fick möjlighet att ställa sina frågor.

”Det är ovanligt och något man inte alls känner igen. Likaså att man får ställa en fråga och sedan komma igen med en följdfråga senare rimmar inte med hur presskonferenser i allmänhet är upplagda. Att aktien föll tycker jag också är intressant då det betyder att aktiemarknaden inte applåderar det här”, säger krishanteringsexperten Paul Ronge.

”Generellt kan man säga att ju mer frågetecken man skapar kring en hantering, som i det här fallet när och hur man ger informationen, desto sämre är krishanteringen i grunden. Desto mera som en vd-sparkning kan förklaras i några enkla termer och sedan går man vidare desto bättre är det i allmänhet skött”, fortsätter han.  

Enligt Paul Ronge råder det en viss otydligt om vad som är själva krisen. Om det är de fastighetsaffärer inom Swedbank som Dagens Industri avslöjat som ligger bakom avskedet menar han att det finns en logik i att inte vilja prata om det när man väl gått åt skilda håll.

”Det som gör att man är lite försiktig med att tycka saker är om det finns något mer som skulle kunna komma fram i efterhand. Det är som upplagt för spekulation eftersom han varit vd så länge och haft förtroende även under fastighetsaffärerna som jag förstått det”, säger Paul Ronge.

Han får medhåll av Jeanette Fors-Andrée, krishanterare på Livsmedelsföretagen, som säger att avskedet kan vara en naturlig konsekvens av fastighetsaffärerna och att styrelsen tappat förtroendet för Michael Wolf men är förvånad över hur det gått till.

”Det är väldigt ovanligt att en vd får sparken på det här sättet. Normalt sker det under ordnade former där det aviseras som en förändring som ska träda i kraft om några månader. Dessutom har kommunikationen varit väldigt spretig och otydlig, vilket lämnar många obesvarade frågetecken”, säger Jeanette Fors-Andrée.

”Flera olika skäl har getts. Det får mig att tro att det finns mer under ytan, att det kan ha skett något oväntat, och att agerandet är ett sätt för styrelseordförande Anders Sundström att komma lindrigt undan istället för att ta på sig den del av ansvaret som han med rätta kan lastas för”, fortsätter hon.

Tyck till