ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Nytt ras för oljepriset

  • Överutbudet av olja och oro kring spänningarna mellan oljeproducenterna Iran och Saudiarabien har fått priset på Nordsjöolja att falla rejält. Foto: AP

Oljepriset vände kraftigt nedåt på tisdagskvällen. Strax innan halv nio svensk tid hade spotpriset för Brentoljan backat med 8,2 procent.

Tisdagen förde med sig ett nytt ras för oljepriset som raderade stora delar av de senaste veckornas återhämtning. Vid klockan kvart i åtta svensk tid hade spotpriset för Brentoljan backat med 8,2 procent och handlades nu för 30,5 dollar per fat. För WTI-oljan låg nedgången på 6,5 procent till 28,2 dollar per fat.

Internationella energirådet, IEA, skriver i en färsk rapport att oljeöverskottet väntas bli större i början av 2016 än vad man tidigare trott. Enligt IEA kan utbudet överstiga efterfrågan med i genomsnitt 1,75 miljoner fat om dagen vilket kan jämföras med januariprognosen på 1,5 miljoner fat, rapporterar Bloomberg.

”När marknaden redan är översköljd av olja är det väldigt svårt att se hur oljepriset kan stiga kraftigt på kort sikt. Under dessa förhållanden har den kortsiktiga risken på nedsidan ökat”, skriver IEA i rapporten.

Enligt IEA steg OPEC-medlemmarnas produktion med 280.000 fat om dagen under januari och landade på totalt 32,63 miljoner fat om dagen. Iran utökade sin produktion med 80.000 fat om dagen medan Iraks steg med 50.000 fat om dagen och Saudiarabiens med 70.000 fat om dagen.

Även det amerikanska energidepartementet, EIA, sänkte sina prognoser något för den globala efterfrågan på olja till i genomsnitt 95,02 miljoner fat om dagen under 2016. En minskning på 170.000 fat om dagen från i januari, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

Samtidigt beräknas oljeutbudet från länder utanför OPEC landa på 56,87 miljoner fat om dagen i genomsnitt under 2016. En ökning med 100.000 fat om dagen.

”IEA:s rapport var ett björnaktigt slag följt av EIA:s som sjöng från samma notblad”, säger Matt Smith, chef för råvaruforskning på energidataleverantören Clipperdata till Reuters.

Tyck till