ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Nordenbörserna föll med Europa

Börserna i Norden föll i tisdagshandeln, och rörde sig därmed i linje med de ledande Europabörserna som pressades av bankoro under dagen.

Samlingsindexet Nordic VINX 30 noterades vid stängning 1,7 procent lägre till nivån 822.

Dagens ras stod Outotec för med en nedgång på 19 procent. Bolaget, som levererar gruvutrustning, redovisade rejäl ordernedgång i det fjärde kvartalet och varslade om grumliga utsikter för 2016.

"Marknaden försvagades under förra året, och den försvagningen accelererade mot årets slut. Det vida prognosintervallet återspeglar den nuvarande volatiliteten och den begränsade visibiliteten i marknaden" skrev bolaget.

Det finska storbolagsindexet OMXH25 tappade 1,7 procent.

På danskt börsgolv syntes en liknande utveckling med OMXC20 på minus 2,3 procent vid stängning. Pandora intog jumboplatsen med minus 7,2 procent. Smyckesjätten spår att intäkterna blir 19 miljarder danska kronor 2016 vilket var marginellt under konsensus. Vidare väntas intäktstillväxten i procent bli klart lägre under 2016 än 2015 som låg på 40 procent.

Bättre gick det för Vestas som rusade 7,5 procent efter en rapport som var bättre än väntad över hela linjen. Kvartalet visade sig ha blivit ett av de bästa i Vestas historia vad gäller intäkter, skrev bolaget i bokslutsrapporten.

Börsen i Oslo klarade sig hyfsat trots att Brentoljan låg lätt på minus, OBX-index stängde vid minus 0,9 procent.

Avance Gas var sämst presterande med minus 8,9 procent. Transportbolaget har föreslagit sänkt utdelning för att stärka balansräkningen.

Tyck till