ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Michael Wolf lämnar Swedbank

Vd Michael Wolf får sparken från Swedbank. Han lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan. Själv är han förvånad.

Swedbanks styrelse och vd Michael Wolf har träffat en överenskommelse om att han ska lämna sin post omedelbart.

”Styrelsen har tagit initiativ till förändringen”, skriver Swedbank i ett pressmeddelande.

Hvuudpersonen själv Michael Wolf blev dock förvånad över att han får lämna banken.

"Jag blev överraskad över styrelsens beslut, men har samtidigt största respekt för att det är styrelsen som tillsätter och avsätter vd. Jag vill rikta ett genuint lycka till till banken", säger Michael Wolf enligt ett skriftligt uttalande som bankens pressavdelning har distribuerat.

I uttalandet tackar han medarbetarna och säger också att han har haft sju givande år på banken.

Birgitte Bonnesen utses till tillförordnad vd för Swedbank. Hon kvarstår samtidigt som chef för Swedbanks svenska verksamhet.

”Rekryteringsarbetet inleds nu för att snarast möjligt kunna presentera en ny vd”, skriver Swedbank.

”Michael Wolf har på ett framgångsrikt och inspirerande sätt lett Swedbank till att idag vara en av Europas starkaste banker med lägre risk och uthållig intjäningsförmåga. För detta förtjänar Michael Wolf stor uppskattning. Styrelsens bedömning är dock att det är dags för ett nytt ledarskap och en ny VD som kan ta Swedbank till nästa nivå”, kommenterar Anders Sundström, styrelseordförande i Swedbank, i pressmeddelande.

Dagens Industri avslöjade förra året att ett antal toppchefer ägnat sig av omfattande fastighetsaffärer vid sidan av sina ordinarie uppdrag. För en månad sedan meddelade Finansinspektionen att myndigheten har inlett en granskning om eventuella intressekonflikter i samband med affärerna. Michael Wolf och styrelsen har kritiserats hårt för affärerna.

Anders Sundström bekräftade senare på en presskonferens att fastighetsaffärerna låg bakom beslutet att sparka Michael Wolf, men de var inte huvudorsaken till att han fick lämna:

"Vi vill försöka bygga ett nytt ledarskap. Vi har haft Micke här i många år och vi känner att vi måste komma vidare"

"Det här är ingen förändring i strategin, det är en förändring i tempo. Wolf är inte rätt person för nästa steg. I det steg vi nu ska ta, så är det viktiga att hitta en person som både kan hålla i det vi har gjort, men också genomföra en förändring så att vi kan komma närmare kunder och medarbetare", sa Anders Sundström.

Tyck till