ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Lönestrid mellan LO och näringslivet

  • Torbjörn Johansson, LO, och Carola Lemne, Svenskt Näringsliv. Foto: TT

LO ser med oro på allianspartiernas nya lönekrav. Samtidigt vill Svenskt Näringsliv se en uppgörelse med facket om sänkta ingångslöner. "Går inte det får man väl be politikerna att gripa in", säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne till Di.

Centerledaren Annie Lööf uppmanade i förra veckan arbetsmarknadens parter att komma överens om lägre ingångslöner för nyanlända.

På måndagen var det Kristdemokraternas tur att lägga fram ett förslag om en ny anställningsform som ska ge arbetslösa 75 procent av lönen.

Den främsta målgruppen är nyanlända med låg utbildning, som har extra svårt att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden.

”Med den stora integrationsutmaning vi står inför och det track record vi har av misslyckad integration är det uppenbart att vi behöver tänka annorlunda”, säger KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne ser det som helt nödvändigt att sänka företagens kostnader, om inte arbetslösheten ska skjuta i höjden om några år då många nyanlända ska ut på arbetsmarknaden.

Om LO vägrar gå med på att diskutera en sänkning av ingångslönerna kan det behövas lagstiftning, anser hon.

”Vi hoppas att facket ska kunna ta ett samhällsansvar och inte bara vara ett särintresse. Men går inte det får man väl be politikerna att gripa in”, säger hon.

På LO ser man med stor oro på allianspartiernas lönekrav.

”Vi ser mycket allvarligt på att politikerna ger sig in och försöker kladda i det de inte har med att göra. De ska hålla sig ifrån lönebildningen”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Han riktar även hård kritik mot Carola Lemne och Svenskt Näringsliv.

”Det ligger i deras DNA att vilja sänka löner”, säger Torbjörn Johansson.

”Men om de vill överlåta delar av lönebildningen till politiker innebär det även att politiker ska kunna höja löner. Jag tror inte att de vill det på riktigt”, fortsätter han.

Enligt Carola Lemne finns det gott om forskning som visar att lägre löner ger fler jobb. Hon ser allianspartiernas förslag som ett steg i rätt riktning, men anser att man måste titta på företagens kostnader ur ett bredare perspektiv.

”Det måste vara ett helhetspaket, med lönen, arbetsgivaravgifterna och inkomstskatten på låga löner”, säger hon.

Torbjörn Johansson hävdar dock att det inte finns någon entydig forskning som visar att det blir fler jobb med sänkta löner.

”För varje rapport som säger att du får mer jobb för lägre lön, så finns det en som säger tvärt om. Det finns till och med rapporter som säger att det blir färre jobb”, säger han.

”Vi tror dessutom på ett sammanhållet samhälle och att man ska kunna leva på sin lön”, fortsätter han.

De nya introduktionsanställningarna som Kristdemokraterna vill införa ska kunna gälla i fem år och kan enligt partiets beräkningar ge upp till 20.000 jobb per år. Ebba Busch Thor försvarar de lägre lönerna.

”Det innebär ett stort lidande för den enskilde att man går 8-15 år utan arbete, men det är självklart en enorm kostnad också för samhället”, säger hon.

”Man får mer kvar i plånboken efter skatt om man går från försörjningsstöd till en introduktionsanställning”, fortsätter hon.

Pusha ditt CV på flera jobbsidor med DI KarriärPush (Extern tjänst)

Tyck till