ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Ledare: Sundström ljuger

  • Swedbanks ordförande Anders Sundström. Foto: TT

Michael Wolf har med alla offentligt tillgängliga mått mätt varit en utmärkt vd för Swedbank. Han har till och med rankats som världens 13:e bästa vd av den ansedda tidskriften Harvard Businesss Review. Aktiekursen störtdök på börsen när nyheten om hans avgång kom på tisdagsmorgonen. Bolagets ordförande Anders Sundström är uppenbarligen av en annan åsikt.

Men när han säger att vd Michael Wolf får sparken med omedelbar verkan för att kundnöjdheten och medarbetarnöjdheten inte förbättrats tillräckligt är det klart att han ljuger. För om dessa parametrar inte har någon direkt effekt på resultatet så är det inget akut problem. Då fortsätter man att jobba på dem, och verkar det inte få önskad effekt så inleder man arbetet med att hitta en efterträdare. Den man nu presenterar känns som en nödlösning.

Sundström lägger i dag all skuld för den valhänta hanteringen av ett par anställdas privata fastighetsbolag, som Di skrev om under hösten, på Michael Wolf. Styrelsen litade på Michael Wolf, men i dag ser de att han fattade fel beslut. Anders Sundström säger att Michael Wolf kunnat stoppa affärerna om han velat. Men de måste ha talat om saken.

I stället fortsätter Sundström att hylla finanschefen Göran Bronner: ”det är till stor del Görans förtjänst att banken är där den är i dag” säger han på presskonferensen. Känslan växer att en konflikt seglat upp mellan ordförande och vd. Men även sådant går faktiskt att kommunicera så att alla parter kommer ur situationen med hedern i behåll.

Alla som leder företag mörkar ibland, för att de måste. Man kan inte i alla lägen säga exakt som det är. Men när Swedbanks ordförande i dag kommer med uppenbara lögner skapar det oro på marknaden.

Styrelsen måste ha haft möte inför rapporten för det fjärde kvartalet för en vecka sedan. Då hade man kunnat kommunicera vd-avgången. I stället har man haft ytterligare ett för att besluta att ge Michael Wolf sparken. Eftersom de ansvariga inte vill berätta och inte kan presentera någon väl förankrad efterträdare kommer marknaden att fortsätta spekulera i vad som har hänt och vad det betyder för banken framöver.

Till spekulationerna bidrar det faktum att analytikerna inte tilläts ställa frågor på presskonferensen på förmiddagen. De får vänta till klockan fem. Inte så proffsigt av Swedbank.

Styrelsen och ordföranden får klart underkänt, bevisbördan ligger tung på dem.

Tyck till