ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

"Klart att man blir överraskad"

  • Foto: TT

Swedbank annonserade på tisdagen att vd Michael Wolf får sparken med omedelbar verkan. Ett konstigt och förvånande beslut, enligt en analytiker som också ifrågasätter varför marknaden inte får mer information.

Efter Di:s avslöjanden om att toppchefer på Swedbank haft fastighetsaffärer vid sidan om sina uppdrag på banken samt att Finansinspektionen inlett en granskning av Swedbank kom beskedet på tisdagsmorgonen att vd Michael Wolf får sparken med omedelbar verkan.

”Det är klart att man är överraskad. Michael Wolf har gjort ett bra jobb de senaste sju åren, då blir man förvånad när det kommer en sådan förändring. Speciellt de anledningar som styrelseordföranden anger är ganska förvånande”, säger Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas och som följer bolaget.

Enligt Swedbanks styrelseordförande Anders Sundström måste banken ”öka tempot” och på en telefonkonferens sa han flera gånger att kund- och medarbetarnöjdheten måste höjas. Han betonade dock flera gånger att det inte handlar om en strategiomläggning.

”Jag är förvånad. Jag förstår inte varför Michael Wolf inte skulle kunna leverera den typen av saker som styrelseordföranden pratar om”, säger Andreas Håkansson.

Marknaden får även vänta tålmodigt på information. Klockan sju på tisdagsmorgonen skickades pressmeddelandet om Michael Wolfs avgång ut. Klockan 11 på förmiddagen hölls en telefonkonferens för media. Analytiker får vänta till klockan 17 med att ställa sina frågor.

”Aktien är ned med sex procent. Det är klart att marknaden vill veta vad det är som händer och då är det oftast analytikerna som står för en del av den informationen. Så det tycker jag är olyckligt”, säger Andreas Håkansson.

Tidpunkten för beskedet skapar även osäkerhet.

”De rapporterade för fjärde kvartalet bara häromdagen. Traditionellt brukar den här typen av information komma i samband med helårsrapporten. Om de inte hade tänkt göra det då, känns beslutet väldigt snabbt påkommet när det kommer idag”, säger Andreas Håkansson.

”Nu är det viktigt att det kommer in en vd som har marknadens förtroende samt att finanschefen Göran Bronner är kvar”, fortsätter han.

Finanschefen Göran Bronner och chefen för stora företag och krediter Magnus Gagner Geeber var de två toppchefer som hade fastighetsaffärer vid sidan om sina uppdrag i banken. Finanschefen Göran Bronner har dock ett högt förtroende på aktiemarknaden och ska enligt uppgifter ha ett mycket stort ansvar för verksamheten i banken.

Beskedet om Wolfs avgång slog dock inte ned som en bomb i det nya huvudkontoret i Sundbyberg.

”Det är ingen större dramatik här. En del tycker att det var väntat, medan det kom som en överraskning för andra. Men det har inte varit så mycket prat om det, utan alla jobbar på som vanligt”, säger en marknadsinriktad Swedbankanställd som Di talat med, och fortsätter:

"Det är klart att det är stort, men det känns som att alla är så fokuserade på sina egna områden att man inte riktigt har hunnit reagera. De flesta har mest fokus på marknadshändelser."

Några förhoppningar om efterträdaren ska ännu inte ha utkristalliserat sig i de egna leden.

”Alla undrar så klart vem som kommer att ta över som vd, och hur man kommer att påverkas. Men jag har inte hört något särskilt namn som många hoppas blir ny vd."

Tyck till