ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Hundra butiker rivna i Moskva

  • Foto: Colourbox

Ett hundratal byggnader med småaffärer och kaféer har rivits i Moskva. Tusentals människor blir därmed av med sin försörjning, men myndigheterna i den ryska huvudstaden förklarar rivningarna med att fastigheterna var farliga att vistas i.

Skälet är att de byggdes utan tillstånd på 1990-talet strax efter Sovjetunionens fall, enligt borgmästare Sergej Sobjanin.

Rivningarna inleddes vid tolvtiden natten till tisdagen. Husen, en del av dem flera våningar höga och belägna intill tunnelbanestationer, inrymde livsmedelsaffärer, apotek, blomsterbutiker och kaféer. Många Moskvabor var chockade och frågade sig varför fastigheterna fått stå så länge och revs just nu.

"Det här har skötts på ett primitivt sätt. Ett hundratal affärsrörelser har jämnats med marken och ungefär 15.000 personer har ställts på bar backe", säger lokalapoltikern Olga Kosets med hänvisning till hur många som förlorar jobbet.

Myndigheterna hade förvarnat om rivningarna men inte berättat exakt när de skulle ske, så butiksinnehavarna tvingades rädda vad som räddas kunde under natten.

Enligt oppositionspolitikern Alexej Navalnij hade det varit "omöjligt att bygga fastigheterna utan papper, tillstånd och mutor". Navalny kräver därför att ansvariga tjänstemän ställs till svars.

Tyck till