ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

"Globala faktorer" pressar grekiska banker

Pressen mot grekiska banker på finansmarknaderna beror mindre på förhandlingarna med trojkan om reformer och mer på globala faktorer.

Det sa en EU-källa på tisdagen.

"Den höga volatilitet som vi bar bevittnat de senaste dagarna och veckorna drivs inte av faktorer som är specifika för Grekland, eller för Italien heller för den delen", sade källan.

"Det handlar mer om en försvagning av tillväxtutsikterna i tillväxtländer", fortsatte källan.

Euroländernas finansministrar kommer att diskutera det ekonomiska läget i euroområdet och i omvärlden vid sitt möte på torsdag.

Diskussionen hålls med utgångspunkt från EU-kommissionens vinterprognos från den 4 februari - som spådde i stort oförändrad tillväxt för euroområdet, men större nedåtrisker från främst omvärlden.

I Grekland flyter förhandlingarna mellan trojkan (kommissionen, IMF och ECB) på "ganska bra" med de grekiska myndigheterna, sade EU-källan. Eurogruppen får en uppdatering av läget på torsdag.

"Frågor behöver komma till beslut. Det handlar mycket om att politiska beslut ska fattas och mindre om tekniskt komplicerade frågor som man ska arbeta sig igenom", förklarade källan.

Förståelse finns för att de politiska besluten är mycket känsliga när det handlar om en pensionsreform, privatiseringsfonden, reform av den offentliga sektorn och budgeten för 2016.

Någon tidsgräns för förhandlingarna i Aten finns inte. Källan uttryckte besvikelse över att den grekiska regeringen har ignorerat åtagandet från i somras att utnämningar inte ska politiseras.

Tyck till