ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

FI släpper inte taget om Wolf

Swedbank-vd:n Michael Wolf får sparken. Men FI:s granskning av honom och banken fortsätter.

Di avslöjade under hösten hur Swedbanks finansdirektör Göran Bronner och sedan i december uppsagde storbolagschefen Magnus Gagner-Geeber byggt upp en privat fastighetsverksamhet vid sidan av sina bankjobb.

Vid årsskiftet inledde Finansinspektionen, FI, en särskild granskning av Swedbank, med anledning av Di:s artiklar.

Michael Wolf tvingas nu lämna sitt uppdrag, samtidigt som han fortsatt är föremål för FI:s granskare.

”Utredningen pågår och är i ett initialt skede. Den påverkas inte av det här, utan den kommer att fortsätta”, säger Victoria Ericsson, pressekreterare på FI, till Di på tisdagen.

FI har begärt ut information från Swedbank för att utreda om banken följt externa och interna regler kring intressekonflikter.

Michael Wolf vidhöll i mitten av december att intressekonflikter kopplade till toppchefernas fastighetsaffärer har ”identifierats och hanterats”, genom både interna och externa granskningar samt att ”inga fel begåtts i sak”.

Vid samma tidpunkt medgav han dock för Di att fastighetsaffärerna aldrig borde ha genomförts, och att han inte borde ha godkänt dem.

Swedbank har hävdat att banken inte har några regler kring anställdas privata investeringar. Samtidigt har Di kunnat visa att alla Swedbankanställda genomgår en etikutbildning enligt vilken det inte anses lämpligt med exempelvis helägda privata fastighetsbolag.

Tyck till