ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 24 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Eufori, tragedier och fusioner

  • HATTEN AV. Refaat El-Sayeds Fermenta skulle gå ihop med Pharmacia som kontrollerades av Pehr G Gyllenhammars Volvo. Men affären blev aldrig av efter avslöjandet att Refaat El-Sayed inte var doktor i mikrobiologi.

Berlinmurens fall och Sovjetunionens upplösning gav hopp till många under Di:s andra decennium. På hemmaplan briserade fastighets- och bankkrisen, och valutaspekulationer fällde kronan.
Men det började med ett mord som sände chockvågor genom Sverige.

Katastroferna kom slag i slag 1986. Statsminister Olof Palme mördades den 28 februari, och en febril jakt på förövaren inleddes som än i dag inte är avslutad.

Två månader senare drabbades Sverige av radioaktivt nedfall från kärnkraftsolyckan i Tjernobyl i Sovjetunionen.

En skandal av annat slag inträffade senare samma år när det avslöjades att Refaat El-Sayed inte var doktor i mikrobiologi som han hade påstått. De långt framskridna planerna på att hans bolag Fermenta skulle gå samman med Volvokontrollerade Pharmacia och bilda en ny bioteknikjätte gick därmed om intet. Senare avslöjades oegentligheter i bolaget och Refaat El-Sayed dömdes 1990 till sex års fängelse för bland annat grovt svindleri.

Bofors tog en order på fälthaubitsar värd 8,4 miljarder kronor från Indien, men den blev snabbt föremål för mututredningar.

De stora företagsaffärerna avlöste varandra. Asea, med vd Percy Barnevik, gick samman med schweiziska Brown Boveri. Stora, med vd Bo Berggren, var på omfattande köprunda. Modo gick samman med Holmen och Iggesund.

Finansmannen Sven-Olof Johansson seglade upp som storägare i Saab-Scania och utmanade familjen Wallenberg om makten i bolaget. 1990 köpte Wallenbergarna ut honom och hälften av Saab-Scanias personbilsverksamhet såldes till General Motors. Fordonstillverkaren köptes sedan ut från börsen och delades i två bolag, Saab och Scania.

Gulfkriget 1990–1991, då Irak invaderade Kuwait, fick oljepriset att rusa och börserna att rasa.

Årtiondets mest omstörtande nyhet var dock förändringarna i öststaterna som Sovjetledaren Michail Gorbatjov banade väg för. Fackföreningsrörelsen Solidaritet rönte stora framgångar i Polen, och 1989 föll Berlinmuren. Därefter förlorade kommunistpartierna i östblocket successivt sitt inflytande i land efter land, och Sovjetunionen upplöstes 1991.

I Sverige hade den svenska kreditmarknaden avreglerats under 1980-talet under finansminister Kjell-Olof Feldt (s) och Riksbankschef Bengt Dennis. 1989 togs slutligen valutaregleringen bort. Alla dessa åtgärder ledde till accelererande utlåning och skenande fastighetspriser som fick ett abrupt slut när finansbolaget Nyckeln ställde in betalningarna 1990 och startade den svenska fastighets- och bankkrisen.

Mängder av fastighetsbolag gick i konkurs, bland annat Hans Thulins Consolidator. Finansmannen Carl-Eric Björkegrens imperium rasade. Sven-Olof Johansson blev personligen betalningsansvarig för skulder på närmare 2 miljarder kronor. Erik Pensers finansbolag Gamlestaden och Nobel Industrier övertogs av Nordbanken. Kemidelen av Nobel Industrier såldes senare till nederländska Akzo och Bofors till statliga Celsius.

1991 blev det regeringsskifte. Moderaternas ledare Carl Bildt blev statsminister och hans fyrpartiregering fick det snabbt hett om öronen när den svenska kronan 1992 utsattes för spekulationsattacker. För att försvara valutan höjde Riksbanken räntan under en period till 500 procent. I november gav man dock upp och Sverige fick en flytande växelkurs.

Fastighetskrisen spred sig till bankerna, och bankstödsnämnden startades 1993. Nordbanken, som 1990 fusionerats med PK-banken, förstatligades och slogs samman med delar av Gotabanken. Statliga Securum tog över Nordbankens dåliga krediter. Stora delar av fastighetstillgångarna från Nordbanken och Gotabanken gav sedan upphov till de nya fastighetsbolagen Kungsleden och Castellum.

Det var inte bara den finansiella sektorn som drabbades, svensk ekonomi kastades in i en långvarig kris som slog särskilt hårt mot sysselsättningen.

Volvo stod 1993 inför ett samgående med Renault, framdrivet av styrelseordförande Pehr G Gyllenhammar. Men en majoritet i Volvos styrelse var emot fusionsplanerna, bland annat på grund av den gyllene aktien som skulle ge franska staten mer makt. Affären sprack och Pehr G Gyllenhammar avgick.

Volvos vd Sören Gyll började därefter rensa upp i koncernen och sålde Procordias livsmedelsdivision, med varumärken som Felix, Abba och Ekströms, till norska Orkla, samt medverkade i bildandet av Pharmacia & Upjohn.

I riksdagsvalet 1994 tog socialdemokraterna tillbaka regeringsmakten. Och i folkomröstningen om EU röstade 52 procent av svenskarna ja till medlemskap som blev verklighet året därefter.

Brittiska Barings Bank gick i konkurs 1995 efter att mäklaren Nick Leeson hade spekulerat bort 1,3 miljarder dollar.

Tyck till