ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Därför fick Michael Wolf sparken

De fastighetsaffärer som Swedbanks chefer ägnat sig åt var delvis orsaken till att Michael Wolf fick sparken som vd. Det säger bankens styrelseordförande Anders Sundström.

Fastighetsaffärerna som DI avslöjat inom Swedbank spelade in, men var inte huvudorsaken till att Michael Wolf fick gå. I stället nämner Anders Sundström att banken behöver ”öka tempot”. Specifikt pekar han på att medarbetar- och kundnöjdheten måste höjas samt den digitala omställningen, där man måste bli bättre.

Di avslöjade under förra året att två toppchefer, finanschefen Göran Bronner och chefen för stora företag och kredit Magnus Gagner Geeber, ägnat sig åt omfattande fastighetsaffärer vid sidan om sina uppdrag i banken. Efter Di:s avslöjanden har Finansinspektionen inlett en granskning av Swedbank.

”De är av underordnad betydelse”, säger Anders Sundström när han fick frågan om fastighetsaffärerna bidragit till att Michael Wolf fick sparken.

Vidare säger Anders Sundström att han planerar att sitta kvar som ordförande om han får förtroende på stämman. Swedbanks valberedning föreslog förra veckan att Anders Sundström skulle väljas om.

Anders Sundström betonade upprepade gånger att banken har ett tillräckligt bra regelverk för att hantera interna intressekonflikter, men att tillämpningen av regelverket brustit. Han anser sig dock inte ha huvudansvaret för det.

”Det är svårt att ta något annat beslut än det som vd rekommenderar”, säger han och syftar på att vd tillsammans med koncernledningen tagit beslut och gett rekommendationer till styrelsen angående interna intressekonflikter i banken.

Finansinspektionen håller på att granska Swedbank efter avslöjandena om fastighetsaffärerna. Anders Sundström vill dock inte spekulera i om han kan sitta kvar som ordförande om bolaget prickas av Finansinspektionen.

Magnus Gagner Geeber, den ena toppchefen som var inblandad i fastighetsaffärer vid sidan av sitt jobb i banken, fick sparken efter avslöjandena. Men Anders Sundström uppger att fastighetsaffärerna inte var anledningen till att han fick gå.

”Mer än så vill jag inte kommentera”, säger han.

Han uppger sig ha fullt förtroende för finanschefen Göran Bronner som kommer att sitta kvar på sin post.

Tyck till