ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Börsen: Terminer pekar nedåt

Terminerna för de ledande europeiska börserna indikerade på tisdagsmorgonen ännu en dag med negativ utveckling.

I New York stängde de stora börserna på måndagen med klart lägre kurser, trots en återhämtning från de lägsta nivåerna i slutet av handelsdagen. I Asien, där en rad marknader fortfarande är stängda för nyårsfirande, rasade Tokyobörsen brant.

Med 45 minuter kvar till handelsstart var Euro Stoxx 50-terminen ned 0,7 procent. I Frankfurt pekade DAX-terminen 0,6 procent ned och I Paris var CAC 40-terminen 0,9 procent lägre.

På Wall Street backade Dow Jones Industrial Average på måndagen 1,1 procent, medan det bredare S&P 500 tappade 1,4 procent och tekniktunga Nasdaq Composite sjönk 1,8 procent - allt under var hög omsättning.

I asiatisk handel tyngdes Nikkei-index av en kraftig förstärkning av den japanska valutan. En dollar kostade på tisdagsmorgonen omkring 114:80 yen, ned från 117:50 på måndagen. Nikkei 225 stängde 5,4 procent lägre för dagen.

"Vi har haft en bubbla vad det gäller förväntningarna på centralbankernas inflytande och makt. Nu har den bubblat spruckit", kommenterar Soichiro Monju, chefsstrateg för Daiwa Investments i Tokyo, för Bloomberg News.

Bland de största förlorare återfanns, liksom i Europa och USA på måndagen, bankerna.

På råvarumarknaderna noterades basmetaller marginellt högre, medan guldpriset var stabilt på måndagseftermiddagens nivåer på cirka 1.190 dollar per uns. Nordsjöoljan Brent backade från måndagseftermiddagens nivåer kring 33:60 dollar per fat till cirka 32:80 dollar.

Ur morgonens nyhetsflöde:

 

* Swedbanks vd Michael Wolf lämnar omedelbart sin post på styrelsens initiativ. Tillförordnad vd blir Birgitte Bonnesen, för närvarande bankens Sverigechef.

 

* Handelsbankens rörelseresultat blev 5.533 miljoner kronor i det fjärde kvartalet, något under enligt SME Direkts snittprognos väntade 5.678 miljoner. Utdelningen föreslås bli totalt 6:00 kronor per aktie, att jämföra med förväntade 5:83 kronor.

 

* Securitas rörelseresultat före avskrivningar, ebita, landade på 1.133 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Analytikernas prognos var ett rörelseresultat före avskrivningar på 1.170 miljoner. Utdelningen föreslås bli 3:50 kronor per aktie (3:00), att jämföra med förväntade 3:43 kronor.

 

* Kabeloperatören Com Hems underliggande ebitda-resultat blev 595 miljoner kronor för det fjärde kvartalet. Väntat var 592 miljoner.

 

* Teknikkonsulten Rejlers rörelseresultat för det fjärde kvartalet blev med 9,1 miljoner kronor väsentligt lägre än för motsvarande period ett år tidigare, då det uppgick till 32,5 miljoner. Integrationskostnader tynger.

 

* Fastighetsbolaget Wihlborgs driftsöverskott uppgick till 337 miljoner kronor (332) för fjolårets sista kvartal, medan förvaltningsresultatet blev 221 miljoner kronor (200).

 

* Oljebolaget Tethys Oil redovisade ett rörelseresultat på ebitda-nivå om 113 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2015 (181). Resultatet efter skatt blev 27 miljoner kronor (-1).

* I Danmark kom smyckesjätten Pandoras resultat före skatt in på 1.918 miljoner danska kronor. Väntat var 2.001 miljoner. Bolaget föreslår återköp av aktier med 4 miljarder kronor.

 

* Finländska Outotecs ebita-resultat blev 18 miljoner euro. Väntat här var 24,2 miljoner.

 

Rekommendationer:

* Bank of America ML har höjt sin rekommendation för Kinnevik till köp från neutral.

* Barclays har sänkt riktkursen för Lundin Petroleum till 100 kr (125).

* Macquarie har tagit upp bevakning av Hoist och Intrum Justitia, både med rekommendationen neutral.

Jämför aktiedepåer - hitta lägsta courtaget (Extern tjänst)

Tyck till