ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 20 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Börsen: Handelsbanken i topp

Stockholmsbörsen, i likhet med de större europeiska handelsplatserna, skakade inledningsvis av sig branta nedgångar i New York och Tokyo samt dyster makrostatistik från Tyskland, men handlades därefter både klart under och rejält över nollstrecket.

Dagens stora vinnare var rapporterande Handelsbanken, medan Swedbank - där vd fått gå - rasade.

Strax efter klockan 10 var Stockholmsbörsens OMXS30-index 0,8 procent upp till nivån 1.285. I Frankfurt steg DAX-index marginellt och i Paris backade CAC40 cirka 0,6 procent.

I New York stängde de stora börserna på måndagen med klart lägre kurser, trots en återhämtning från de lägsta nivåerna i slutet av handelsdagen. I Asien, där en rad marknader fortfarande är stängda för nyårsfirande, föll Tokyobörsen över 5 procent på tisdagen.

Från Tyskland meddelades att industriproduktionen sjönk med 1,2 procent i december jämfört med föregående månad. Analytiker räknade med att produktionen skulle ha stigit med 0,5 procent, enligt Bloomberg News prognossammanställning.

Handelsbanken tog täten i Stockholm med en uppgång på 4,8 procent efter en rapport som visade ett starkt räntenetto, men där kostnaderna var något högre än väntat.

Uppåt var det även för flera verkstadsbolag. Sandvik och Atlas Copco steg båda knappt 2 procent. I samma riktning gick investmentbolaget Kinnevik, som fått höjd rekommendation av Bank of America Merrill Lynch.

Jumboplatsen i storbolagsindex intogs av rapporterande säkerhetsbolaget Securitas. Bolaget visade en högre organisk försäljningstillväxt än väntat, men ett något svagare resultat. Aktien föll över 6 procent.

Fingerprint Cards förlorade ytterligare 3,3 procent till 333:30 kronor och därmed har tappat 44 procent sedan årsskiftet.

Nära botten var även Swedbank, sedan vd Michael Wolf fått sparken och marknaden spekulerat i ytterligare ledningsavgångar. Aktien tappade 3 procent.

På råvarumarknaderna noterades basmetaller 0,5-1 procent upp, medan guldpriset var stabilt kring 1.190 dollar per uns. Nordsjöoljan Brent var någorlunda stabil till priser strax över 33 dollar per fat.

I Stockholm backade Boliden knappt 2 procent och Lundin Mining 3,4 procent. Den senare har fått sänkt rekommendation av Goldman Sachs. Oljebolagen handlades generellt ned för dagen.

Kabeloperatören Com Hem var i stort sett oförändrad efter ett kvartalsresultat som kom i linje med marknadens förväntningar.

Teknikkonsulten Rejlers rasade 12 procent efter ett rörelseresultat för det fjärde kvartalet som blev väsentligt lägre än för samma period året innan.

I Köpenhamn lyfte vindturbintillverkaren Vestas närmare 7 procent efter en stark rapport och optimistiska prognoser för 2016. Lika mycket, fast i motsatt riktning, gick smyckesjätten Pandora i spåren av en rapport där resultat före skatt var något sämre än väntat och där prognosen för 2016 var klart försiktigare än analytikerna räknat med.

På Helsingforsbörsen rasade Outotec 19 procent sedan ebita-resultat för det fjärde kvartalet kommit in på 18 miljoner euro, långt under 24,2 miljoner.

Pusha ditt CV på flera jobbsidor med DI KarriärPush (Extern tjänst)

 

 

 

 

 

Tyck till