ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Ulf Petersson: Hög tid att agera

Med en nedgång på 22 procent i år är Kinnevik årets sämsta investmentbolag.
Det ökar pressen på chefen Lorenzo Grabau att komma med ett kursstimulerande återköpsprogram i torsdagens bokslut.

Rapportperioden har hittills inte varit bra för Kinneviks bolag. En vinstvarning för året i kombination med stigande investeringskostnader gjorde att Tele 2-aktien föll med 11 procent när bokslutet presenterades och därmed har kursen fallit med 20 procent i år.

Ännu sämre gick det för det allt mindre e-handelsbolaget Qliro som föll med 15 procent på rapportdagen och som sedan årsskiftet har rasat med 44 procent. Bolaget har dessutom återigen en nettoskuld bara drygt ett år efter den senaste emissionen på 650 miljoner kronor.

Det positiva undantaget så här långt i rapportperioden är MTG som steg med 4 procent i samband med bokslutet och hittills i år har trotsat börsnedgången på Stockholmsbörsen och gått upp med 2 procent.

Denna vecka fortsätter rapportperioden för Kinneviks del. På onsdag kommer teleoperatören Millicom, som numera är investmentbolagets viktigaste innehav vid sidan av klädbolaget Zalando. Och på torsdag är det dags för Lorenzo Grabau att presentera Kinneviks bokslut.

När det gäller Millicom räknar marknaden med att rörelsevinsten sjönk med 10 procent under det fjärde kvartalet.

För Kinneviks del väntar marknaden på besked om hur investmentbolaget ska komma till rätta med den svaga kursutvecklingen och vad det ska göra med pengarna från höstens försäljning av ryska Avito som ökade på kassan med 7,1 miljarder kronor.

Om Kinnevikschefen Lorenzo Grabau menar allvar med sitt prat om återköp av aktier är tidpunkten för detta nu högst lämplig.

Kursfallet i Kinneviks aktie har varit större än för aktierna i portföljbolagen varför substansrabatten återigen har ökat och nu närmar sig 20 procent. Därmed har Kinnevik högst substansrabatt av de större investmentbolagen på börsen och är det enda där rabatten i år har ökat.

Med en nettokassa på över 10 procent av substansvärdet som ger noll i avkastning på banken borde det vara självklart att Lorenzo Grabau nu börjar återköpa egna aktier så vida inte bolaget sitter och filar på en storaffär av något slag.

Skulle återköpsbeskedet utebli och Lorenzo Grabau inte lyckas ge marknaden en rimlig förklaring lär besvikelsen från aktiemarknaden ytterligare öka på substansrabatten.

 

HÅLLKOLL PÅ …

BBTools mot strömmen
Industriåterförsäljaren BB Tools trotsade måndagens börsbaisse med ett starkt bokslut. Bolaget ökade vinsten med 18 procent under fjolårets sista kvartal och aktien höll sig kring nollan. Nu genomför bolaget en omorganisation för att ytterligare öka tillväxten.

 

Argentinarasi Luxonen
Luxonen, vars enda innehav efter fjolårets jätteutdelning har varit argentinska obligationer, har nått en uppgörelse med Argentina om att landet ska betala 80 procent av skulden. Det var inte tillräckligt bra enligt aktiemarknaden som sänkte Luxonenaktien med 41 procent på måndagen.

 

Oroligobligationsmarknad
Efter en viss paus under 2015 är nervositeten tillbaka på de internationella obligationsmarknaderna. Tioåriga statsobligationsräntor har fallit till nära nollstrecket i Japan och Tyskland. Totalt finns det där obligationer värda 50 000 miljarder kronor som nu ger negativ ränta, enligt FT.

Tyck till