ANNONS:
Till Di.se
ONSDAG 18 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Tung dag på börsen

Det blev en blodröd avslutning på måndagshandeln. Orostecken kring europeiska banker, USA och fallande oljepriser fick Stockholmsbörsen att backa 4,3 procent.

Norden, med Köpenhamnsbörsens OMXC20-index i täten, drabbades extra hårt när New York-börsen öppnade med en rejäl backning. Stockholmsbörsen avslutade dagen på minus 4,3 procent, det största raset sedan augusti förra året.

Bland storbolagen ledde låsföretaget Assa Abloy nedgången och rasade 9,7 procent efter att ha presenterat en rapport med starkare organisk tillväxt än väntat men en rörelsemarginal och stundande kreditförluster i Kina som inte föll marknaden i smaken.

Biometribolaget Fingerprint Cards låg hack i häl och slutade dagen ner 9,3 procent. Mediekoncernen MTG föll närmare 9 procent medan både spelbolaget Net Ent och byggbolaget JM noterade nedgångar över 8 procent. Stålkoncernen SSAB föll 7,7 procent medan en handfull storbolag slutade dagen på nedgångar runt 7 procent.

Bank- och industriaktier var det tydliga sänket i både Europa och USA, samtidigt som fortsatt sjunkande oljepriser gav extra fart åt raset. Vid 17-tiden hade Brent-oljan backat 1,6 procent till strax under 33,5 dollar fatet.

Jonas Olavi, allokeringsstrateg på Alfred Berg, pekar på de italienska bankernas problem med nödlidande lån som en källa till oro. Knappast hjälpte det heller att fjolårets orosmoln nummer ett, det krisande Grekland, gjorde comeback med mörka rubriker.

”Det är inte bara Italien och Europa utan rann ju över även från Grekland när man håller på att gå igenom alla löften som grekerna ska ha klarat av att beta av”, säger Jonas Olavi.

Han tycker att oron är något överdriven och att det finns gott om undervärderade aktier att ta sikte på i nedgången. Signalerna från rapportperioden har varit stabilisering på den europeiska marknaden medan frågetecknen kring Kina och USA:s återhämtning kvarstår.

”Det är ingen som säger att det ser mycket sämre ut, utan de flesta säger att det ser ganska balanserat ut”, säger Jonas Olavi.

Det håller inte Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, med om. Han tror istället att de ljumma rapporterna, inte minst från storbolagen, är en del av förklaringen till måndagens ras.

”Det är helt klart avvaktande bland de stora bolagen. Ingen sticker ut med några positiva scenarion för 2016 direkt”, säger han.

Uppgången på fredagen betydde att det fanns mer fallhöjd på måndagsbörsen men både Joakim Bornold och Jonas Olavi tror att den kommande veckan kan bli fortsatt stökig.

”Ingen vill ha risk, det kan man konstatera just nu”, säger Joakim Bornold. ”Vi kommer att få se en börs som fortsätter att åka berg-och-dalbana.”

”En stark uppstuds nu tror jag inte på, givet att det inte kommer ut några pigga centralbankschefer ikväll”, säger Jonas Olavi.

Något som kan stabilisera är bristen på alternativ. Med fortsatta stora stimulanser från världens centralbanker tvingas spararna ändå ut på börsen för att få avkastning.

”Tillflyktsorten om man är väldigt rädd är kassasparande. Det vet man ju definitivt att det inte ger någon avkastning”, säger Jonas Olavi.

Tyck till