ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 24 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Trots stress och oro – företagarna är nöjda

  • Foto: Colourbox
De jobbar hårt, är stressade och kan knappt ta semester. Ändå är svenska företagare nöjda med sina liv.

Nästan hälften av Sveriges företagare känner sig stressade, främst över ekonomin och möjligheten att hitta rätt medarbetare. Mest stressade är småföretagare och kvinnor, framgår det av Företagarrapporten, en enkätundersökning som SEB låtit göra bland svenska företagare.

”Kvinnor är tydligt mer stressade än män”, säger Mats Torstendahl ansvarig på SEB:s division för Företag och Privatkunder.

Stressen hänger också ihop med den höga arbetsbördan, företagare jobbar i genomsnitt betydligt mer än vanliga löntagare. Fyra av tio tillfrågade företagare uppger att de arbetar mer än 50 timmar i veckan.

Företagarna snålar också med att ge sig själva ledigt. I snitt tar de helt ledigt från sina företag i bara tre veckor per år och var femte är aldrig helt lediga från arbetet.

”Jag tror man underskattat hur mycket företagare arbetar”, säger Mats Torstendahl om resultaten.

”Man ska inte längta efter lång semester som man ska vara egenföretagare.”

Trots stress och jobb är ändå företagarna tillfredsställda med sin tillvaro. Åtta av tio säger sig vara nöjda eller mycket nöjda med företaget.

”Det viktigaste är att förverkliga sig själv, och att arbeta självständigt”, säger Mats Torstendah om företagarnas drivkrafter.

Utöver friheten är andra starka drivkrafter för företagarna mer mjuka värden som att utveckla personalen och att kunderna ska vara nöjda.

Däremot handlar det mer sällan om pengar. Mindre än två av tio svarande uppger att möjligheten att kunna tjäna mycket pengar är avgörande betydelse. Det är också vanligast att återinvestera vinsten i bolaget, hellre än att plocka ut vinsten i form av utdelning.

SEB har också undersökt om företagarna är beredda att erbjuda praktikplatser under 2016, med anledning av debatten om att skapa jobb för nyanlända. De större företagen svarar gärna ja på den frågan, medan de mindre är mer tveksamma. En överväldigande majoritet av företagen kräver gymnasieutbildning och goda kunskaper i svenska för att ta emot praktikanter.

Pusha ditt CV på flera jobbsidor med DI KarriärPush (Extern tjänst)

Tyck till