ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 17 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Rekordmånga amerikaner avsäger sig medborgarskapet

  • Foto: Colourbox

4.279 stycken. Så många amerikaner avsade sig sitt medborgarskap förra året vilket är en ökning med 20 procent jämfört med förra året. Att undvika skatt tros vara den vanligaste anledningen.

De senaste åren har allt fler amerikaner valt att avsäga sig sitt medborgarskap. 2008 gjorde 231 stycken det. 2015 hade det ökat till 4.279 personer som gjort sig av med sitt amerikanska medborgarskap, enligt data som CNN sammanställt.

Boven i dramat är troligen skatteregler. USA är ett av få länder som beskattar sina medborgare oavsett var de bor och tjänar pengarna. Det betyder att en amerikan som bor i Frankrike tvingas att betala amerikansk skatt på sin inkomst.

Att hålla reda på alla regler och lagar kring skattesystemet gör att många tvingas anlita professionell hjälp vilket inte alltid är billigt.

Den här skattebördan har blivit tyngre sedan 2010 då lagen ”Foreign Account Tax Compliance Act” kom. Syftet med lagen är att bekämpa skatteflykt men den har gjort livet för amerikaner som arbetar utomlands extra surt.

Lagen tvingar individer att rapportera utländska tillgångar och utländska banker måste också rapportera vilka konton som tillhör amerikanska medborgare om kontot innehåller över 10.000 dollar. Vissa banker har gått så långt att de gör sig av med amerikanska kunder på grund av den snåriga och svårhanterliga skattelagstiftningen. Gör banken fel riskerar man nämligen omfattande böter.

Att som amerikan säga upp sitt medborgarskap för att undvika att betala skatteskulder fungerar dock inte. Bara för att man inte längre är amerikansk medborgare betyder det inte att den amerikanska staten slutar att leta efter dig om de tror att du har begått ett skattebrott. 

Tyck till