ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Marknadsnyheter

Räntor och valutor: Japanska yenen stärktes

Risk av präglade måndagens handel på finansmarknaderna. Europabörserna föll tungt och drog med sig statspappersräntorna nedåt. Den tyska tvåårsräntan sjönk till en ny rekordlåg nivå. Tvärtom var det i Sydeuropa, där räntorna steg, mest i Grekland.

Bankoro var i fokus igen och kostnaderna för att försäkra sig mot kreditförluster i europeiska banker steg för åttonde dagen i rad, den längsta uppgången på tre år.

Oljepriset sjönk kraftigt och på valutamarknaden stärktes den säkra japanska yenen. Dollarn handlades volatilt för att slutligen tappa något mot euron.

Tyska statspappersräntor sjönk 3-7 punkter och den tioåriga statsobligationsräntan var ned 7 punkter till 0,24 procent, den lägsta nivån sedan april i fjol. Tvåårsräntan var nere i nya rekordlåga -0,519 procent. Svenska räntor sjönk likaså, med tioårsräntan 6 punkter lägre till 0,48 procent.

Statspappersräntorna i Sydeuropas periferi fortsatte den förra veckans uppgång. Den spanska tioårsräntan var upp 12 punkter på måndagen och den italienska 13 punkter. Den portugisiska tioårsräntan steg än mer, 25 punkter, och spreaden mot den tyska motsvarigheten var med 325 punkter den högsta på ett par år.

Värst var dock Grekland, där tioårsräntan steg 44 punkter till 10 procent. Samtidigt rasade den grekiska börsen 8 procent, med flera bankaktier ned närmare 30 procent.

Europeiska banker har kommit i skottgluggen på senare tid, då de pressas av såväl hårdare regleringar som negativa räntor och en allmän oro kring tillväxten.

"Den fundamentala bilden försvagas tydligt. Folk är oroade över den globala ekonomin och nu börjar vi särskilt titta på bankerna. Man ser att fler och fler säger: Är detta 2008 igen? Kanske inte lika allvarligt, men måste vi oroa oss över banksektorn och risktillgångar på en högre nivå", sade Owen Callen, senioranalytiker vid Cantor Fitzgerald, till Reuters.

Flera stora europeiska banker föll tungt på börserna, bland andra tyska Commerzbank.

"Oron ökar för att bankernas lönsamhet kommer att pressas i ett klimat med negativa räntor och utdragen duvaktig penningpolitik. En stor andel olönsamma lån på bankernas balansräkningar påverkar den bredare ekonomin genom att kväva både den inhemska efterfrågan och bankernas utlåningstillväxt", sade Jaisal Pastakia, förvaltare vid Heartwood Investment Management, till Reuters.

Sentix-index över investerarförtroende i euroområdet sjönk mer än väntat till 6,0 i februari från 9,6 i januari, och är därmed på den lägsta nivån på drygt ett år.

Danske Bank twittrade att om andra sentimentsindikator, som industri-PMI eller tyska IFO-index, följer Sentix ned kommer de kanske att behöva sänka sina prognoser.

Amerikanska statspappersräntor vände ned på fredagskvällen med fallande börser, där teknikaktier gick särskilt svagt. Räntorna fortsatte sedan ned på måndagen när investerarna sökte sin tillflykt i säkra statspapper. Den tioåriga amerikanska statsobligationsräntan sjönk 12 punkter till 1,76 procent, den lägsta nivån på drygt ett år.

Statistik under helgen visade att Kinas valutareserv minskade med motsvarande 99,5 miljarder dollar mellan slutet av december till slutet av januari, till 3.230,9 miljarder dollar. Det var en mindre nedgång än de 158,7 miljarder dollar som noterades i december, och mindre än de 120 miljarder dollar som analytikerna i Bloomberg News enkät hade räknat med i januari.

Investerare har rest frågetecken för den snabba takt i vilken Kinas valutareserv minskar när centralbanken stödköper yuan.

"Även om de återstående reserverna innebär en betydande krigskassa är den snabba minskningen de senaste månaderna helt enkelt ohållbar", sade Rajiv Biswas, chefekonom vid IHS Global Insight i Singapore, till Bloomberg News.

På valutamarknaden stärktes den japanska yenen som brukligt i oroliga tider. Mot dollarn gick yenen till 116:10 från 117:25 vid fredagens svenska stängning.

"Yenen ses fortsatt som förstavalet av 'safe-haven'-valuta", sade Lee Hardman, valutastrateg vid Bank of Tokyo-Mitsubishi i London, till Bloomberg News.

Dollarn i sin tur handlades mycket volatilt på måndagen för att vid svensk stängning notera en liten försvagning till 1:113 mot euron från 1:111 på fredagen.

Den svenska kronan var i princip oförändrad till 8:48 mot dollarn och tappade 2 öre till 9:44 mot euron.

SEB:s boprisindikator rekylerade upp till 50 i februari från 43 i januari efter fyra månaders nedgångar. Boprisindikatorn är fortsatt på en historiskt hög nivå, men klart under rekordnoteringen 72 i september.

Tyck till