ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 23 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Oljehandlare ser låga priser i tio år

Oljepriset kommer ligga på låga nivåer i uppemot tio år. Det säger världens största självständiga oljehandlare Vitol Group till Bloomberg.

Oljepriset kommer att ligga på omkring 50 dollar per fat under de närmaste tio åren. Det säger Vitol Groups vd Ian Taylor och pekar på Kinas långsammare tillväxttakt och de amerikanska skifferoljeproducenterna som fungerar som tak för eventuella prisrally, skriver Bloomberg.

”Det är svårt att se en dramatisk prisökning. Vi föreställer oss ett prisintervall, och det prisintervallet kommer antagligen att sträcka sig mellan 40 och 60 dollar per fat. Jag kan se att det intervallet varar i fem till tio år. Jag tror att det är fundamentalt annorlunda”, säger Ian Taylor till Bloomberg.

Ian Taylor säger att han är osäker på om oljepriset har bottnat vid de nuvarande nivåerna på omkring 35 dollar per fat för Brentoljan. Han poängterar att utbudet fortfarande överstiger efterfrågan och att de globala oljelagren fortsätter att fyllas. Däremot tror han att priset kommer återhämta sig något under andra halvan av 2016 och landa på 45-50 dollar per fat.

Att oljepriset inom en överskådlig skulle passera 100 dollar per fat är han ytterst tveksam till.

”Du måste tro att det finns en möjlighet att priset inte nödvändigtvis kommer gå tillbaka över 100 dollar per fat. Någonsin”, säger Ian Taylor till Bloomberg.

Oljeprisfallet har slagit hårt mot producenter medan oljehandlare som Vitol tjänat på den ökade volatiliteten. De kan också göra sig en hacka på att framtida priser är högre än de nuvarande kostnaderna vilket innebär att de kan köpa olja, lagra den och sedan använda derivat för att få ett högre framtida försäljningspris. En marknadsstruktur som kallas för contango.

FACTORING: Låt bankerna slåss om dig som kund. (Extern tjänst)

Tyck till