ANNONS:
Till Di.se
MÅNDAG 23 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter Analys

Michael Vilenius: Smocka mot Assa

  • FÖRSIKTIG. Assa Abloys vd Johan Molin tror på 2–4 procents organisk tillväxt 2016. Foto: Jesper Frisk

Assa Abloy bjöd på något försiktiga utsikter, ännu svagare i Kina och mindre hävstång på resultatet av bättre försäljning.
Det fick placerare att se rött och gav lås- och dörrbolaget den värsta rapportsmockan sedan fjärde kvartalet 2002.

Assa Abloys nettoresultatrekord på 2,1 miljarder kronor i fjärde kvartalet, en organisk tillväxt på 5 procent, ett fortsatt högt förvärvstempo och en höjd utdelning med 22 procent till 2,65 kronor per aktie hade imponerat på de flesta bolags aktieägare. Men inte på ägarna i lås- och dörrföretaget. De har de senaste åren skämts bort med strukturell tillväxt, ultrastabila rörelsemarginaler där spargrepp har kompenserat lågmarginalförvärv, tillväxt på tillväxtmarknader, en ny affär i entrésystem och en rörelse bort från gammal verkstad till ny spännande teknik.

Med uppblåsta förväntningar, aktien värderades till 24 gånger 2015 års resultat och 22 gånger nästa års, behövdes tydligen bara några skönhetsfläckar och ett allmänt dystert börsklimat för att placerarna skulle ge aktien den värsta rapportsmällen på 13 år.

Det här kunde placerarna tycka illa om:

Den organiska tillväxten. 5 procent var lite bättre än väntat. Men placerarna tittade mer på de röda siffrorna för Asien, ned med 4 procent, tyngt av Kina, än de svarta för övriga affärer som växte med 5-8 procent i kvartalet.

Försäljningsraset i Kina tog ytterligare fart, ned med 11 procent mot minus 7 procent i tredje kvartalet. Och någon vändning 2016 tror vd:n Johan Molin inte på. Gamla synder tvingade även ledningen att reservera 250 Mkr i befarade kreditförluster.

Rörelseresultatet på drygt 3 miljarder kronor var marginellt sämre än vad analytikerna räknat med. Men Assa Abloy återförde också tilläggsköpeskillingar det inte tror sig behöva betala. Det ökade resultatet med 245 Mkr. Rensat för dem, men inte för reserveringarna av kreditförluster, så var rörelseresultatet 9 procent sämre än vad analytikerna räknat med. Den rensade rörelsemarginalen på 15,3 procent är det sämsta fjärde kvartalet under Johan Molins tio år långa regim.

Mindre hävstångseffekt på resultatet. Att växa organiskt ger bäst utväxling på resultatet. Under fjärde kvartalet 2013 och 2014 var vinsten 38 respektive 31 procent på varje ny krona i försäljning. I fjol stannade den vid 27 procent när fyra prishöjningar det senaste året inte räckte för att motverka högre importkostnader.

Johan Molin var försiktig om 2016. Bolagets långsiktiga mål på 5 procent i organisk tillväxt tror han inte nås utan lutar sig mot det historiska snittet på 2–4 organisk tillväxt. På marknaden finns också förväntningar om mer förvärv än de 5 procent i ökad försäljning som Assa Abloy siktar på.

Assa Abloy är inte ett sämre företag än det var i fredags. Men på den blodröda börsmåndagen räckte det med några felsteg för att aktie skulle falla hejdlöst.

Tyck till