ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Landsbygden lovas statligt riskkapital

  • NYTT FÖRSLAG. Näringsminister Mikael Damberg vill omfördela statens riskkapital. Foto: Maja Suslin

Lokala investerares satsningar ska kompletteras med statligt riskkapital.
Så vill näringsminister Mikael Damberg göra det lättare för startupbolag utanför storstäderna att hitta finansiering.

Investeringarna i den svenska internet- och startupsektorn är rekordhöga. Men nära 95 procent av riskkapitalet går till bolag med huvudkontor i Stockholm. Det kunde Di visa i en granskning i måndagens tidning.

"Den skeva fördelningen av riskkapital är ett problem för entreprenörer ute i landet", säger näringsminister Mikael Damberg. Han föreslår nu att en del av det statliga riskkapitalet ska öronmärkas för att hjälpa tillväxtbolag ute i landet, genom vad han kallar för en mikrofond.

Rent konkret skulle det betyda att staten investerar i fonder tillsammans med lokala affärsänglar, som därmed får möjlighet att vara del i större finansieringsrundor i växande startupbolag.

”Med en mikrofond med statligt kapital kan staten gå in och stödja lokala affärsänglar oavsett om de sitter i Malmö, Luleå, Göteborg, Linköping eller var de än sitter”, säger Mikael Damberg.

I exempelvis Malmö har bolagen haft svårt att hitta investerare som kan göra större investeringar än en eller ett par miljoner.

Tanken är att en “mikrofond” ska kunna kombinera statligt kapital med en privatinvesterares lokalkännedom och nätverk bland entreprenörer, för att därmed möjliggöra större finansieringsrundor.

”De här ängelnätverken har en väldigt stark regional förankring och som är villiga att investera egna pengar”, säger Mikael Damberg.

Förslaget som Mikael Damberg planerar att presentera för riksdagen i mars bygger på en offentlig utredning om fördelningen av det statliga riskkapitalet, som redovisades i somras.

Exakt hur mycket kapital som kan komma att öronmärkas för fonden vill Mikael Damberg inte precisera. Enligt utredningen som ligger till grund för förslaget ska 400 miljoner kronor öronmärkas för fonden och enskilda investeringar i storleksordningen 5–30 Mkr.

”Det finns en risk att om man inte ser alla de spännande företag som finns i hela Sverige så missar man affärsmöjligheter. Det här är ett sätt att nå ut i landet med finansiering på ett tydligare sätt”, säger Mikael Damberg.

Tyck till