ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Finansprofilens förlustprojekt

  • Siggesta gård kostar på för Olof Stenhammar. Foto: Google och TT

Konferensanläggningen Siggesta Gård lämnar ännu ett förlustår bakom sig, och har nu gått back med över 100 miljoner kronor sedan starten 2009. Men finansmannen Olof Stenhammar tar det hela med ro.
"Det är inte så lönsamt, men trivsamt."

Stenhammar är hedersdoktor vid Handelshögskolan i Stockholm och grundade Optionsmäklarna, senare OMX, i mitten av 80-talet. Bolaget bröt ny mark för börsverksamhet såväl i Sverige som internationellt, och värderades till över 25 miljarder kronor vid sammanslagningen med Nasdaq-börsen 2008.

Miljardärens konferensprojekt på Värmdö är dock inte lika framgångsrikt. Under fjolåret gjorde Siggesta Gård AB en förlust efter finansiella poster på 12,6 miljoner kronor. För andra året i rad mottogs ett koncernbidrag på 12 miljoner kronor från moderbolaget AB Basen, varpå resultatet för 2015 landar på -607.129 kronor.

”Jag har ingen tidsnöd. Jag är långsiktig och det här är en del av min själ. Men det är klart att målsättningen är att vi ska nå lönsamhet”, säger Olof Stenhammar.

De röda siffrorna har stått som spön i backen sedan starten för sju år sedan. Under räkenskapsåren 2009 till och med 2015 har Siggesta Gård totalt gjort en förlust på nästan 105 miljoner kronor.

”Ja, det låter inte klokt men så är det. Det är inte så lönsamt, men trivsamt”, säger Olof Stenhammar.

Efter fjolårets förlust minskar bolagets balanserade vinst från cirka 3,4 miljoner kronor till knappt 2,8 miljoner kronor. Även framöver väntas liknande bidrag behöva läggas till från Stenhammars holdingbolag, som förvaltar en portfölj och ett antal dotterbolag.

Tidigare har det främst bedrivits konferens- och evenemangsverksamhet på gården, men under året har anläggningen utökats med 29 rum för övernattning. Sedan i våras har hotellverksamheten haft 3.000 gäster, och gården hade sammantaget 130.000 besökare under 2015.

”Vi har sett en ganska stor skillnad i och med att vi nu har hotellverksamheten, det tror jag kommer att innebära en förändring för oss. Det är också viktigt att vi jämnar ut så vi kan ha konferens och boende även under vinterhalvåret”, säger Olof Stenhammar.

Att bolaget ska gå med vinst redan i år är dock inget man räknar med, optimismen kring övernattningsmöjligheterna till trots.

”Nej, vi måste upp i 60 rum. Det är vår målsättning och det kommer att ta ungefär två år till. Alkoholen spelar en väldigt stor roll, och om du bara kan bedriva dagskonferenser som vi har gjort så är det svårt att tjäna pengar.”

FACTORING: Låt bankerna slåss om dig som kund. (Extern tjänst)

Tyck till